«Στοίχημα» για την κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης

«Στοίχημα» για την κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης

Σχεδιάζει να ξεκινήσουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου και έπονται τα γυμνάσια – Ίσως και μετά το Πάσχα να λειτουργήσουν τα εστιατόρια, όπως και τα δημοτικά

Διπλό είναι το «στοίχημα» της κυβέρνησης με άμεσο και πιο μακροπρόθεσμο στόχο. Αφενός θέλει σύντομα να ανοίξουν τα σχολεία και αφετέρου και επαναλειτουργήσει η εστίαση, αλλά με όρους ασφάλειας.

Για τα λύκεια η απόφαση δείχνει ειλημμένη να αρχίσουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και δεν υπάρξει επιπλέον αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Με «όπλο» τα self test, που θα είναι υποχρεωτικά για καθηγητές και μαθητές κάθε εβδομάδα, ελπίζουν  οι κυβερνώντες να έχουν συνεχή και σαφή εικόνα της κατάστασης. Για τα γυμνάσια το πλάνο είναι να ανοίξουν σε δεύτερη φάση, ενώ για τα δημοτικά φαίνεται ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία υπολογίζεται για μετά το Πάσχα.

Για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχει εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθηγητές και μαθητές να έχουν προτεραιότητα στην προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία, όπως αναφέρει και ο ΣΚΑΪ.

Εμπορικά κέντρα και εστίαση

Τα βλέμματα όλων είναι, πάντως, πως θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο που ανοίγει από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και εφόσον η διασπορά δεν μεγαλώσει, τότε πέσει στο τραπέζι και η συζήτηση για άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Σε αντίθετη περίπτωση, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η όλη συζήτηση θα πάρει παράταση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν και τα πολυκαταστήματα. Αν όλα εξελιχθούν καλά με τα μικρότερα καταστήματα, είναι πιθανό στις 12 Απριλίου να επαναλειτουργήσουν και τα πολυκαταστήματα.

Το άλλο μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι η εστίαση. Ήδη, ανακοινώθηκαν σήμερα τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, που θα βοηθήσουν πολύ τον κλάδο, καθώς θα υπάρξει ενίσχυση έως και 100 χιλ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Αυτή η κίνηση βοηθάει την κυβέρνηση να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις για το άνοιγμα της εστίασης και η κουβέντα αυτή μετατίθεται προς το τέλος του μήνα. Είναι πολύ πιθανό το Πάσχα (26 Απριλίου ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα) να μην λειτουργήσουν τα εστιατόρια και να ξεκινήσουν μετά τη μεγάλη γιορτή της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, κάτι που σημειώνεται και στο Mega.

Εκείνο που έχει ξεκαθαριστεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, είναι ότι ανοίγει να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό και οι εμβολιασμοί προχωρούν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό και όλα δείχνουν ότι ο μήνας για επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ο Μάιος.