Μόσιαλος: Δεν αποκλείεται τέταρτο κύμα κορονοϊού

Μόσιαλος: Δεν αποκλείεται τέταρτο κύμα κορονοϊού

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει όταν θα έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ελληνικού πληθυσμού ή το 70% -75% των άνω των 50 ετών, υποστήριξε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που φιλοξένησε η Generali σε συνεργασία με την Affidea, υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης για ανοσία του πληθυσμού και την παρακολούθηση εξέλιξης των μεταλλάξεων του ιού, καθώς δεν αποκλείεται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο, η οποία όμως θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού και ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. αρνητές εμβολίων).

Με επιστημονικό αλλά ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο ο κ. Μόσιαλος εξήγησε στο κοινό, πώς ο εμβολιασμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία αντισωμάτων και μέσω κυτταρικής ανοσίας. Μεταφέροντας τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ανέφερε ότι το ποσοστό ανοσο-απόκρισης των εμβολίων αγγίζει μέχρι και το 99%. Ωστόσο, τόνισε ότι καθώς το ιικό φορτίο που μένει στον οργανισμό μας αν έχουμε νοσήσει είναι πολύ μικρό, η πιθανότητα μετάδοσής του ιού σε τρίτους είναι μόλις 10%-20% βάσει μέχρι τώρα μελετών. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει να παραμένει προτεραιότητα η τήρηση μέτρων, μέχρι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί και τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, όπως διασφαλίζει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών.