Θυελλώδης η συνεδρίαση των ειδικών για τις… ανάσες των πολιτών από το lockdown

Θυελλώδης η συνεδρίαση των ειδικών για τις… ανάσες των πολιτών από το lockdown

Κράτησε 6 ώρες η συζήτηση των λοιμωξιολόγων – Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου – Η σκέψη για τα λύκεια – Μόνο τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Αλλιώς τα περίμεναν στην κυβέρνηση και αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων. Μια διάσκεψη που κράτησε 6 ώρες και αρκετές φορές ήταν θυελλώδης. Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα δεν επέτρεψε στους ειδικούς να προσφέρουν μεγαλύτερες ανάσες διεξόδους προς του πολίτες από το συνεχές lockdown των τελευταίων μηνών.

Το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με αυστηρούς όρους, καθώς τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 5 Απριλίου με click away και click in shop με ραντεβού, αλλά και μήνυμα στο 13032 για ψώνια μόνο για 3 ώρες την ημέρα.

Για μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν έγινε καν συζήτηση και όπως επισημάνθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το συγκεκριμένο θέμα, ίσως τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο λόγος είναι φυσικά ότι στα μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν μπορεί να ελεγχθεί ο συνωστισμός.

Στα υπόλοιπα μαγαζιά λιανεμπορίου η είσοδος θα γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις με έναν πελάτη για κάθε 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ατόμων τα 20 άτομα.

Μόνο τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων δεν έγινε καθολικό. Μετά από μεγάλη πίεση η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε να επιτραπεί από το ερχόμενο Σάββατο (3/4), αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα κι αυτό με το… σταγονόμετρο.

«Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. 'Άρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση με αυτοκίνητο, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ με μέτρο με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών λόγω νέων συνωστισμών. Ας βγούμε λοιπόν από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού», εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηματικό τα σχολεία

Για την κυβέρνηση προέχει το άνοιγμα της 3ης λυκείου, λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων και έπειτα οι υπόλοιπες τάξεις και τα γυμνάσια. Ο νέος στόχος που έχει μπει είναι η 12η Απριλίου, αλλά χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο.

Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ, που θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μαθητές και καθηγητές.

Για τα δημοτικά ό,τι είναι να γίνει θα πάει αργότερα και ανάλογα τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά και την εξέλιξη των εμβολιασμών.