Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για το τι μπορεί να ανοίξει άμεσα – Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία

Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για το τι μπορεί να ανοίξει άμεσα – Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία

Ψάχνουν μέτρα να δώσουν ανάσα στους πολίτες

Τρόμο προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση των  4.340 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με τους ειδικούς να είναι επιφυλακτικοί για τις δραστηριότητες που πρέπει να ανοίξουν.

Από αυτά τα 2.097 εντοπίστηκαν στην Αττική και 535 στη. Παράλληλα οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τους 8.000 ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 741.

Τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί κι αυτό στην κυβέρνηση το γνωρίζουν, έτσι αναζητούν λύσεις για να δώσουν μια ανάσα στους πολίτες.

Αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση, αλλά και αρκετά μέλη της επιτροπής είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να «απλωθούν» σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους και σε οργανωμένες δραστηριότητες που δε συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μετάδοση του ιού. Στόχος είναι να μη συνωστίζονται στις πλατείες και στα σπίτια, όπως γίνεται έως τώρα και όπου ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος.

Την άποψη αυτή υποστήριξε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», και μέλος της επιτροπής, Μ. Γκάγκα, η οποία τόνισε στον ΑΝΤ1 πως πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που θα μειώσουν τον συνωστισμό στις πλατείες.

Όπως είπε είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καταστήματα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ώστε να νιώθουν οι πολίτες ότι έχουν μία δραστηριότητα από το να γεμίζουν τις πλατείες και τα σπίτια χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Τι μπορεί να ανοίξει άμεσα

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR δύο είναι τα μέτρα για τα οποία μπορεί οι επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο φως» για άνοιγμα.

Συγκεκριμένα από το Σάββατο 3 Απριλίου αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά μόνο των μικρών καταστημάτων και όχι των εμπορικών κέντρων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρώτη τουλάχιστον εβδομάδα, αναμένεται ότι οι ειδικοί θα προτείνουν τη λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away και στη συνέχεια θα εξεταστεί αν θα λειτουργήσουν με τον περιορισμό στον αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιωθούν.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα self tests, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και η ποσότητά τους.