Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο 5 Απριλίου με click away – Τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα

Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο 5 Απριλίου με click away – Τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα

Από το Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις – Τι συμβαίνει με τα σχολεία

Η διασπορά του κορονοϊού έχει αυξηθεί πολύ στην Ελλάδα, παρά το lockdown και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα κάνει σύσκεψη αύριο Τετάρτη (31/3), ώστε να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου, αλλά μόνο με click away, σε πρώτη φάση.

Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ.

Για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν φαίνεται πως αυτό μπορεί να συμβεί και θα πρέπει να περιμένουν νέες αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα σχολεία, όλα δείχνουν πως το άνοιγμα των λυκείων θα μετατεθεί μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή για τι 12 Απριλίου και κυρίως για τα παιδιά της 3ης τάξης που έχουν εξετάσεις Πανελλαδικές.

Για τα δημοτικά όλα είναι στον… αέρα στην παρούσα, έστω κι αν αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανοίξουν μια εβδομάδα μετά τα λύκεια και τα γυμνάσια.

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει κάτι και πως από το προσεχές Σάββατο θα επιτραπούν.

Σημαντικό ρόλο για τις επόμενες αποφάσεις θα παίξουν και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα οποία θα μπορεί ο κόσμος να προμηθεύεται δωρεάν από τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ του. Μια φορά την εβδομάδα θα μπορεί ο καθένας, ενώ για κάποιες ομάδες, όπως καθηγητές και μαθητές λυκείου και γυμνασίου θα είναι υποχρεωτικά.

Σίγουρα όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως η θέση της κυβέρνησης είναι δύσκολη και οι αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν γνώμονα το κοινό, μιας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται από την πληθώρα ασθενών με COVID-19.