Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί μετά το νέο ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων και το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί μετά το νέο ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων και το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Συνεδριάζουν αύριο οι Λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν να ανοίξουν και πότε σχολεία και λιανεμπόριο

Ξεπέρασε ακόμη και τις προβλέψεις η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, καθώς σήμερα 30 Μαρτίου καταγράφηκε ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας με 4.340 νέες μολύνσεις, την ίδια ώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για άνοιγμα από την Δευτέρα 5 Απριλίου κάποιων δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε ότι «είναι σαφές, ότι η επιδημία είναι σε έξαρση». Συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν υπερμεταδόσεις σε χωριά και κωμοπόλεις και οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση είναι υψηλού ρίσκου, μπορεί να καταλήξει σε πολλά κρούσματα. Η επιδημία καλά κρατεί».

«Το πρόβλημα όμως είναι» τόνισε ο κ. Βατόπουλος «ότι και οι αντοχές της κοινωνίας στα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα ψυχολογικά είναι κι αυτά και ακραία πίεση». «Υπάρχει μια αντίφαση, σημείωσε «από τη μια μεριά καταλαβαίνουμε, ότι η πανδημία έχει έξαρση. Η κοινωνία όμως από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτή η κατάπτωση από τη μία πολιτική στην άλλη» τόνισε.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα και τη μερική άρση του lockdown, στάθηκε στα δύο όπλα που έχουμε, τον εμβολιασμό και τη χρήση των τεστ. «Με άξονα αυτά τα δύο μπορεί να ανοίξει η κοινωνία με σωστή στρατηγική που θα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος» κατέληξε.

Σαρηγιάννης: Αυτοσυγκράτηση στο θέμα του ανοίγματος

Για έναν αριθμό που ξεπερνά ακόμα και τις προβλέψεις, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σατηγιάννης, σχολιάζοντας την καταγραφή 4.340 νέων κρουσμάτων στο Mega. «Είναι μεγάλο νούμερο και μεγαλύτερο από τις προβλέψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό διασποράς» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κρίσιμο σε αυτήν τη φάση είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα και να υπάρχει «αυτοσυγκράτηση στο θέμα του ανοίγματος». Ο κ. Σαρηγιάννης είπε όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά ναι στο άνοιγμα μόνο των Λυκείων και μάλιστα μόνο της Γ΄ Λυκείου, ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε αριθμούς ίσως και μεγαλύτερους από αυτόν», κατέληξε.

Μπουλμπασάκος: Θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για να εξορθολογιστεί η κατάσταση

Ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Γιώργος Μπουλμπασάκος, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας και συμπκλήρωσε ότι η κατάσταση για να εξορθολογιστεί θα χρειαστεί δύο εβδομάδες. Ο ίδιος είπε, ότι υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα και ένας αριθμός θα μπορούσε να δοθεί για ένα μήνα στο σύστημα υγείας, με εποπτεία από το συντονιστικό του ΕΚΑΒ.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, είπε πως δεν τον ανησυχεί το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, όχι όμως και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί συνωστισμός, ενώ εκτίμησε, ότι θα ήταν καταστροφικό να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο στα χωριά το Πάσχα. «Συντεταγμένα ανοίγματα με επιτήρηση να τα δούμε, αλλά να μην χάσουμε τον έλεγχο» σημείωσε.

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Η αύξηση των κρουσμάτων αυξάνει και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό των νοσοκομείων να δίνει καθημερινά σκληρές μάχες. Την Τρίτη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τη Αττικής έφτασαν τις 230, αυξημένες περίπου κατά 60 μετά από ένα πενθήμερο, όπου δεν ξεπερνούσαν τις 200. Ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός για ένα 24ωρο δεν αξιολογείται αρνητικά, αν δεν συνεχιστεί η αυξητική τάση.

Στον Ευαγγελισμό πάντως η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν και σήμερα στο 100%, με τις 58 κλίνες που διαθέτει το νοσοκομείο να είναι γεμάτες, ενώ υπάρχουν και τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Στο 92% με 94% βρίσκεται η πληρότητα των απλών κλινών Covid, ενώ χρειάστηκε να μεταφερθούν 10 περιστατικά Covid σε άλλα νοσοκομεία. Ήδη στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 440 ασθενείς, ενώ άλλοι 50 σε απλούς θαλάμους, περιμένοντας πάνω από 24ωρο για να μεταφερθούν σε ΜΕθ Covid.

Συνεδριάζουν οι Λοιμωξιολόγοι

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζουν αύριο 31 Μαρτίου οι Λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να αποφασίσουν ποια μέτρα θα μπορούσαν να αρθούν από τα ήδη ισχύοντα. Κατά την πλειονότητά τους συμφωνούν στο ότι τα ανοίγματα θα πρέπει να γίνονται ένα-ένα. Σε αυτή την πρώτη φάση προκρίνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου για την επόμενη Δευτέρα.

Για τα σχολεία και τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς, όπως επίσης και για τα τεστ. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, αν και τα τεστ αναμένεται σε 7 μέρες να έχουν φτάσει στις φαρμακαποθήκες, για να διατίθενται στα φαρμακεία, δεν θα υπάρχει ακόμα εξοικείωση και βέβαια η παραλαβή τους από τους πολίτες, προκειμένου να αρχίσουν να γίνονται, έτσι ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν “θωρακισμένα” στο σχολείο.