Κόντρα Παυλάκη – Δερμιτζάκη για την άρση του lockdown: «Το καψες»-«Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή»

Κόντρα Παυλάκη – Δερμιτζάκη για την άρση του lockdown: «Το καψες»-«Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή»

Διχογνωμία και στην επιστημονική κοινότητα

Διχογνωμία και κόντρα ανάμεσα στους επιστήμονες φαίνεται να εγείρει το θέμα της άρσης του lockdown. Αντιπαράθεση για το ζήτημα αυτό καταγράφηκε στα social media μεταξύ του καθηγητή ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη, και του καθηγητή Γενετικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

Μία ανάρτηση του κ. Παυλάκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, όπου εξέφραζε τη αντίρρηση του για την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα και τη χαλάρωση του lockdown φαίνεται να «προκάλεσε» την αντίδραση του κ. Δερμιτζάκη ο οποίος τάσσεται υπέρ της άρσης ορισμένων μέτρων με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, σε σχόλιό του στην ανάρτηση έγραψε:
«Το πόστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Το βασικότερο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε με το μερικό και προσεκτικό άνοιγμα δεν είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση από μετάδοση που έρχεται από έξω αλλά η μετάδοση από άτομο μιας οικογένειας σε άτομο άλλης οικογένειας που συναντιούνται σε κλειστούς χώρους (φίλοι, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες). Εαν αυτες οι συναντήσεις αντί να γίνουν μέσα σε κλειστό χώρο γίνονται σε ανοιχτό χώρο τοτε η μετάδοση πέφτει κατακόρυφα.".

Ενώ σε άλλο σημείο ο κ. Δερμιτζάκης προσθέτει: «Να προσθέσω και μια ακόμη διάσταση. Πριν από 2-3 εβδομάδες πήρε συνέντευξη ο Παπαχελάς από τον Φάουτσι και τον ρώτησε τι πρέπει να κανει η Ελλαδα. Ειπε λοιπον μεταξύ άλλων ότι στις πολύ κόκκινες περιοχές πρέπει η εστίαση να ειναι μονο έξω. Δεν είπε να μην υπάρχει εστίαση αλλά να είναι μόνο έξω!".

"Το 'καψες!", ήταν η απάντηση του Γιώργου Παυλάκη, με τον Μανώλη Δερμιτζάκη να ανταπαντά αιχμηρά: "Δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζεται με ευχολόγια».