Lockdown: Πότε θα καταργηθούν τα sms – Το κυβερνητικό πλάνο για εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία

Lockdown: Πότε θα καταργηθούν τα sms – Το κυβερνητικό πλάνο για εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία

Ποια είναι κρίσιμη ημερομηνία για να σταματήσει το φαινόμενο του ακορντεόν – Διαφωνίες στους ειδικούς για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, στην οποία άπαντες έχουν αντιληφθεί την κόπωση του κόσμου από το συνεχόμενο lockdown. Είναι φανερό ότι οι περισσότεροι πολίτες συνεχίζουν και εφαρμόζουν τα μέτρα, ωστόσο αισθάνονται σα να τιμωρούνται, καθώς υπάρχει μια μερίδα που τα καταπατάει.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να σταματήσει το φαινόμενο του ακορντεόν και αυτό θα γίνει με την κατάργηση του sms. Όπως προκύπτει, φαίνεται ότι η Δευτέρα 5 Απριλίου, είναι η ημερομηνία ορόσημο για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά παράλληλα και η αφετηρία για να γυρίσει ο κόσμος στην Ελλάδα σε έναν κανονικό ρυθμό ζωής.

Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό θα τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.

Από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί στην Ελλάδα 775 εκατομμύρια SMS, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Στο τραπέζι υπάρχουν διλήμματα που ενέχουν και ρίσκο. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση πρέπει να συνυπολογίσει την κατάσταση της χώρας και η επιτροπή των λοιμοξιολόγων να κρίνει τα τελευταία στοιχεία με τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά και την αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στις 5 Απριλίου η κυβέρνηση θα ζητήσει από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς click away, όπως αναφέρει το Mega σε ρεπορτάζ του.

Την ίδια ημέρα το υπουργείο Παιδείας ζητά να γίνει και επανεκκίνηση της εκπαίδευσης για Λύκεια και Γυμνάσια, ενώ θα ακολουθήσουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Μερίδα ειδικών υποστηρίζει πώς δεν θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση αν αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών με αυστηρά μέτρα και στοχευμένα τεστ.

Μεγάλες είναι και οι διαφωνίες μέσα στην επιτροπή και για την κινητικότητα των πολιτών από περιοχή σε περιοχή.

Η κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς περιορισμό.

Για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο τι πρέπει να ανοίξει και τι μπορεί να ανοίξει είναι την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away. Αυτή η εισήγηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των ειδικών.

Όσον αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια και αυτό είναι κάτι που έχει γίνει γνωστό Αν υπάρξουν ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η τρίτη Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Η εστίαση όπως φαίνεται δεν θα είναι τώρα στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ αντίθετα θα γίνει κουβέντα αν θα επιτραπούν ή όχι οι  διαδημοτικές μετακινήσεις και μάλιστα με άμεση ισχύ από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.