Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Τι λένε οι πολίτες για την πανδημία, το lockdown και τα εμβόλια

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Τι λένε οι πολίτες για την πανδημία, το lockdown και τα εμβόλια

Η αντίδραση στα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα και ο φόβος για τις μεταλλάξεις

Την κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown, αλλά και τον φόβο για την μεταλλάξεις του κορονοιού και την μεγάλη αποδοχή των εμβολίων καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στο ερώτημα τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το lockdown, υπέρ της άμεσης χαλάρωσης τάσσεται το 35%, υπέρ της μικρής παράτασης και της επανεξέτασης των δεδομένων τάσσεται το 34%,  υπέρ της παράτασης του για όσο χρειαστεί τάσσεται το 17% και το 14% δεν απαντά.

Όσον αφορά, τι πιστεύουν ότι πρέπει να ανοίξει πρώτα, το λιανικό εμπόριο απαντά το 42%, τα σχολεία το 30%, οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό το 14% και ένα 14% δεν απαντά.

Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, πολύ απαντά το 30%, αρκετά το 29%, μέτρια το 20%, λίγο το 6%, ελάχιστα έως καθόλου το 9% και το 6% δεν απαντά.

Στο ερώτημα ποιος παράγοντας πιστεύετε ότι συνέβαλε περισσότερο στην αύξηση κρουσμάτων, η χαλαρή τήρηση των μέτρων απάντησε το 24%, οι διαδηλώσεις/κινητοποιήσεις το 20%, ο ανεπαρκής έλεγχος των μέτρων το 18%, οι νέες μεταλλάξεις το 10%, οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι το 6% και το 22% δεν απάντησε.

Υπέρ του εμβολιασμού τάσσεται πλέον το συντριπτικό ποσοστό του 82% των ερωτηθέντων, που δηλώνει ότι θα το κάνει, το 8% απαντά ότι μάλλον δεν θα το κάνει, το 8% ότι σίγουρα δεν θα το κάνει και 2% δεν απαντά.

Μάλιστα το 62% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ήθελε να το κάνει το συντομότερο δυνατόν, το 12% μετά από 2-3 μήνες, το 16% αρκετά αργότερα, το 9% ποτέ και το 1% δεν απαντά.

Όσον  αφορά στα Ελληνοτουρκικά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μάλλον θετικά τις κρίνει το 33%, μάλλον αρνητικά το 25%, το 8% τις κρίνει θετικά, το 14% σίγουρα αρνητικά και το 20% δεν απαντά.

Όσον αφορά στο αν πιστεύουν ότι θα βοηθήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απαντά θετικά, ένα 32% επίσης απαντά αρνητικά, το 25% βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο και το 11% δεν απαντά.

Τέλος, στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ συμπεριελήφθηκε ερώτηση για το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες το 2015-16 με το 33% να απαντά ότι σίγουρα συμφωνεί, το 15% μάλλον συμφωνεί, το 11% μάλλον διαφωνεί, το 19% σίγουρα διαφωνεί και το 22% δεν απαντά.

Η δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε τηλεφωνικά από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου σε δείγμα 1.306 ατόμων από όλη την Ελλάδα με δικαίωμα ψήφου.