Κορονοϊός: «Μάχη» με το χρόνο για την αντοχή του ΕΣΥ – Μεγάλη η πίεση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: «Μάχη» με το χρόνο για την αντοχή του ΕΣΥ – Μεγάλη η πίεση στις ΜΕΘ

Οι εφημερίες παραμένουν πολύ δύσκολες και κυρίως για τα νοσοκομεία στην Αττική

Η πανδημία με τον κορονοϊό είναι σε εξέλιξη και η αλήθεια είναι πως αγώνα με το χρόνο δίνει το ΕΣΥ ισορροπώντας καθημερινά στα όρια του. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν κάποια κάμψη τις τελευταίες ημέρες, όμως αυτό που τρομάζει είναι η τάση στην αύξηση των διασωληνωμένων που θα αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς ο μέσος όρος νοσηλείας σε μια ΜΕΘ ξεπερνάει τις δύο εβδομάδες.

Σάββατο και Κυριακή σημειώθηκαν νέα ρεκόρ στις διασωληνώσεις φτάνοντας τους 735 ασθενείς, που αυτή τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την Covid-19.

Στο νοσοκομείο Γεννηματά που εφημέρευε κάνουν λόγο για άλλη μια δύσκολη νύχτα. Και οι 16 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, όπως και οι απλές κλίνες covid, με τα ράντζα στους διαδρόμους να φτάνουν τα 20. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν ασθενείς συνεχώς, κάποια διαστήματα, σχεδόν κάθε μισή ώρα.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής είναι δεκάδες, με το προσωπικό των νοσοκομείων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να απορροφώνται άμεσα.

«Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες υγείας σε όσους πάσχουν είτε από covid είτε από άλλα χρόνια νοσήματα», είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Οι δυνατότητες των νοσοκομείων στην Αττική είναι για άλλες 55 κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν από μετατροπές σε αίθουσες ανάνηψης και χειρουργεία, ενώ οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων «βλέπουν» ως την επόμενη πηγή ανησυχίας τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναμένεται να δεχθούν πίεση, με την κάλυψη των κλινών εντατικής COVID να είναι ήδη απο την περασμένη Πέμπτη στο 77%.

Στην Αχαΐα τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με πάνω από 200 νοσηλείες, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν η πιο δύσκολη εφημερία με 30 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν με τη βρετανική μετάλλαξη. Την ίδια ώρα αναζητείται νομική φόρμουλα ώστε να βοηθήσουν εθελοντικά βοήθεια 32 ιδιώτες του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας που έχουν προσφερθεί χωρίς να έχουν επιστρατευθεί.

Προτεραιότητα η δημόσια υγεία, τόνισε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση.

Είναι σαφής η ανάγκη της κοινωνίας να ανοίξει, υπάρχει πίεση, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός όπως είναι και η πανδημία. Ο ιός είναι απρόβλεπτος, το είδαμε στη Μαλεσίνα, το βλέπουμε συνέχεια. Η πανδημία είναι μια ασταθής ισορροπία με την οποία πρέπει να πορευθούμε. Τα καλά είναι τα εμβόλια και αύξηση των τεστ, τα κακά είναι οι μεταλλάξεις. Είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Για τα σχολεία σημείωσε πως αυτές τις μέρες γίνεται η σχετική συζήτηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε και ποιες βαθμίδες ανοίξουν.