Lockdown: Με πολύ προσεκτικά βήματα θα γίνει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Lockdown: Με πολύ προσεκτικά βήματα θα γίνει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Πρώτη ελπίδα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών – Σημαντική βοήθεια για συμπεράσματα από τα self test – Τι περιμένει η κυβέρνηση

Η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς και το Σάββατο (27/3), ανακοινώθηκαν περισσότερα από 3 χιλ. κρούσματα. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ πιέζεται, καθώς είναι περισσότεροι από 700 οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας από τις αρχές Απριλίου αφήνουν κυβέρνηση και ειδικοί.

Αν και η επιδημιολογική εικόνα πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας, η κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στον στόχο της κυβέρνησης να ανοίξει ελεγχόμενα η αγορά, η κοινωνία και η εκπαίδευση από τις αρχές Απριλίου, αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως αναφέρει το Mega, μέχρι τέλος Μαρτίου ο στόχος είναι να έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 δόσεις εμβολίου ενώ το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες, όπως είπε σήμερα και ο πρωθυπουργός.

Μαζί με τα εμβόλια, η διάθεση των ατομικών τεστ αυτοελέγχου στους πολίτες, θα είναι το διαβατήριο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Το λιανεμπόριο δείχνει να έχει προτεραιότητα, στο σταδιακό άνοιγμα μέχρι το Πάσχα.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ

Τα ατομικά τεστ κορονοϊού, θα τα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία και θα είναι υποχρεωτικό μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Επίσης, υποχρεωτικά θα είναι τα self test για τους εργαζόμενους σε: Ακτοπλοϊα, Ναυτιλία, Λιανεμπόριο, Εστίαση, Μεταποίηση, Δικαστήρια

Οι επιδημιολόγοι ήδη βλέπουν επιπέδωση του ιικού φορτίου, κυρίως στην Αττική που χτυπιέται ανελέητα από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Προβλέπουν πως θα αργήσει λίγες εβδομάδες ακόμα η αποσυμφόρηση των MEΘ στα νοσοκομεία, είναι όμως η πρώτη νότα αισιοδοξίας μετά από πολλές εβδομάδες.