Lockdown: «Κλειδί» το self test για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων – Τι γίνεται με την εστίαση

Lockdown:  «Κλειδί» το self test για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων – Τι γίνεται με την εστίαση

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η συζήτηση στην Επιτροπή των Ειδικών για το λιανεμπόριο - Το πλάνο για Γυμνάσια και Λύκεια

Ο δρόμος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που έχουν περιοριστεί, λόγω lockdown, περνάει  μέσα από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορονοϊό, που θα κάνουν οι πολίτες και θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Ο στόχος είναι να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Μετά από 7 εβδομάδες, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 707 ενώ τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500.

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε άνοιγμα δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Εξήγησε ότι το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα είναι σταδιακό και πολύ προσεκτικό και πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι. Συζητείται επίσης, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα θα αξιοποιηθεί το νέο εργαλείο των self test για τον κορονοϊό και τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοΐα, ναυτιλία, δικαστήρια καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σχολεία και λιανεμπόριο

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή των Ειδικών σχετικά με το λιανεμπόριο.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αναφέρουν ότι υπάρχει σχέδιο για επαναλειτουργία των καταστημάτων από τις 5 Απριλίου ή από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Το τεστινγκ θα είναι εκτεταμένο και μένει να φανεί αν τελικά τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους click away ή click in shop ή με τον λεγόμενο «κόφτη» των τριών ωρών με μήνυμα στο 13032.

Για τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην επιτροπή σχέδιο για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και στις «κόκκινες» και στις «βαθιά κόκκινες περιοχές», ενδεχομένως από την 5 Απριλίου.

Προϋπόθεση θα είναι το αρνητικό self test μαθητών και καθηγητών που πιθανώς κάθε Δευτέρα.

Η εστίαση

Για την εστίαση οι ημερομηνίες μετατίθενται για αργότερα, όπως είναι γνωστό. Ωστόσο, η επαναλειτουργία των εστιατορίων θα ξεκινήσει από τους εξωτερικούς χώρους με την «βοήθεια» και του καλού καιρού που θα έχει η Ελλάδα, καθώς έχουμε μπει στην άνοιξη.

Με την συνδρομή και των εμβολιασμών που γίνεται και την ανοσία που θα έχει αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και την ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.