Κορονοϊός: Στις 23.500 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, στο 6% η θετικότητα

Κορονοϊός: Στις 23.500 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, στο 6% η θετικότητα

Στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%, επισήμανε. Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας.

Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%. «Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Αναφέρθηκε επίσης στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ίδια προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ -όσον αφορά την κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο 77% και καταγράφονται πλέον 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Παρατήρησε δε, ότι παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει κάτω από 5% και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ όπως είπε: «Δεν έχει σημειωθεί αύξηση των θανάτων στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και μειώθηκε ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς στη ΜΕΘ είναι γύρω στις 15 ημέρες, αλλά «αυτό δεν είναι το ίδιο για όλους τους ασθενείς καθώς εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες». Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και το προσδιόρισε περίπου στο 20%.