Lockdown: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς

Lockdown: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

H επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει υψηλός και την πίεση στα νοσοκομεία μεγάλη, προβληματίζει τους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση που θέλει το άνοιγμα της αγοράς άμεσα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.588 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 700, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προχθές καταγράφηκαν 159 εισαγωγές μόνο στην Αττική.

Σήμερα τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσουν και πάλι, όπως κάθε Παρασκευή και θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας. Οι ειδικοί θα εκτιμήσουν αν βρισκόμαστε ή όχι στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά και το πότε θα αρχίσει η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα της αγοράς να γίνει στις 5 Απριλίου ή να μετατεθεί το αργότερο στις 12 ή 17 Απριλίου. Όταν συμβεί αυτό, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away και με πολύ αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star, αν η καραντίνα παραταθεί μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όσον αφορά στην εστίαση, ο σχεδιασμός παραμένει να ξεκινήσει ως τις αρχές Μαΐου, ενώ απώτερος στόχος είναι να μην κινδυνεύσει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Ν. Θωμαΐδης προειδοποίησε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα.

Αμφιβολίες εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Α. Βατόπουλος, τονίζοντας πως είναι λίγο πρόωρο για να μπορέσουν να πουν οι ειδικοί ότι θα ανοίξουν οι μετακινήσεις για το Πάσχα.

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα και συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή από όλους και φυσικά ευλαβική τήρηση των μέτρων.