Lockdown: Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Lockdown: Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας ανάλογα με τα κρούσματα του κορονοϊού – Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση από Νομό σε Νομό – Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας ειδικά για τους άντρες με μούσια

Η κατάσταση είναι ρευστή με την πανδημία του κορονοϊού και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τις ημερομηνίες – κλειδιά, δηλαδή πότε θα επιτραπεί στον κόσμο να ξεφύγει τελείως από το σκληρό lockdown.

Όλοι έχουν καταλάβει, πλέον, κι ας μην είναι ειδικοί ότι τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα, οπότε και το νέο σχέδιο της κυβέρνηση περιλαμβάνει και δικλίδες ασφαλείας. Φυσικά το μεγάλο ζήτημα πέρα από το λιανεμπόριο είναι το άνοιγμα των σχολείων, καθώς είναι ζωτικής σημασίες για τα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις να κάνουν δια ζώσης μαθήματα, αλλά φυσικά και η εστίαση που έχει πληγεί άμεσα.

Το χρονοδιάγραμμα για το λιανεμπόριο ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν ανάλογα με τα κρούσματα είτε:

  1. Στις 29 Μαρτίου με click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα και SMS που θα ισχύει για τρεις ώρες και μόνο για μία φορά την ημέρα.
  2. Είτε στις 5 Απριλίου, που φαίνεται και η πιο πιθανή ημερομηνία στην παρούσα φάση

Όπως μετέδωσε το Star υπάρχει και άλλη  παραλλαγή του σχεδίου, ώστε

  1. Τα ψώνια θα επιτραπούν μόνο εντός του Δήμου διαμονής. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να ανοίξουν και να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Για τα σχολεία το πλάνο είναι ως εξής:

  1. Τα Γυμνάσια και Λύκεια να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.
  2. Τα Δημοτικά στις 19 Απριλίου (για μάθημα μόνο μία εβδομάδα δηλαδή πριν τις διακοπές του Πάσχα)

Για την εστίαση το σχέδιο προβλέπει:

Ο στόχος είναι να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πάντα με την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν τα κρούσματα στο χρονικό περιθώριο του μήνα που υπάρχει μέχρι τότε.

Η μετακινήσεις από Νομό σε Νομό

Για τη μετακίνηση από Νομό σε Νομό ο σχεδιασμός είναι να επιτραπεί από τη Δευτέρα 26 Απριλίου. Όπως σχολίασε όμως η Κ. Μακρή,  ακόμα είναι πολύ νωρίς και κανείς δεν τολμά να το βάλει το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο στο τραπέζι.

Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας             

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με τη χρήση μάσκας παντού, κάτι που ισχύει και τώρα, ενώ το υπουργείο Υγείας έδωσε νέες συστάσεις για την χρήση της.

Συγκεκριμένες οδηγίες δόθηκαν και για αυτούς που έχουν γενειάδα, αφού συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας γιατί ο όγκος της γενειάδας δυσκολεύει την καλή εφαρμογή, όπως τονίζεται και στο Mega.

Οι… μουσάτοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν σε χειρουργική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτονται καλύτερα τα κενά πάνω από τη μύτη δεξιά και αριστερά του προσώπου και να μην μπορεί να περάσει ο αέρας.