Έντονες αντιπαραθέσεις στην 6ωρη συνεδρίαση για χαλάρωση των μέτρων

Έντονες αντιπαραθέσεις στην 6ωρη συνεδρίαση για χαλάρωση των μέτρων

Οι λόγοι που μετατέθηκε αργότερα η ενημέρωση για το lockdown – Θρίλερ με ανατροπή για τον κωδικό 6

Ούτε λίγο, ούτε πολύ επί 6,5 ώρες συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών για τη χαλάρωση των μέτρων του lockdown, που έχει επιβληθεί για να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η συζήτηση είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και είναι γεμάτη αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και τελείωσε στις τέσσερις και μισή.

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής αφορούσε τον κωδικό 6, καθώς οι επιστήμονες μετά από έντονη συζήτηση δεν εισηγήθηκαν να απελευθερωθεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο εκτός δήμου κατοικίας. Μέχρι τις 7 το απόγευμα, που τελικά έγιναν με καθυστέρηση μίας ώρας οι ανακοινώσεις, εκτυλίχθηκε ένα πραγματικό θρίλερ διαβουλεύσεων, όπως μετέδωσε το Mega.

Η πολύμηνη καραντίνα έχει κουράσει τον πληθυσμό και παρότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, η κυβέρνηση άνοιξε κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης, γιατί όλοι συνειδητοποίησαν ότι τα μέτρα θα πήγαιναν στράφι.

Ο εμβολιασμός που είναι σε ισχύ και έχει βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία να αποφεύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες του ιού, αλλά και η βελτίωση του καιρού έδωσαν το πάτημα να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα πάρκα και οι παιδικές χαρές. Επίσης  παύει η απαγόρευση για το ψάρεμα, το οποίο όμως θα πρέπει να γίνεται στην περιοχή του τόπου διαμονής.

Ανοίγει στις 29/3 το λιανεμπόριο με click away

Επίσης σημαντικές θεωρούνται οι δυο ώρες ελεύθερης κυκλοφορίας επιπλέον που δίνονται στους πολίτες τα Σαββατοκύριακα καθώς ο περιορισμός της κυκλοφορίας στις 7 το απόγευμα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Έτσι η κυκλοφορία θα απαγορεύεται πλέον από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και έτσι την Δευτέρα 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με click away.

Η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες αποτελεί επίσης ένα αναγκαίο μέτρο.

Όσον αφορά την τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου, θεωρήθηκε σημαντικό για να μην αγανακτήσει ο κόσμος. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη και στη συνεδρίαση έγινε πολύ λόγος για τις διαδηλώσεις και ευχήθηκαν να περιοριστούν, γιατί είναι αλήθεια αυτό δεν μπορούν από μόνοι τους να το αποφασίσουν.

Τα δωρεάν rapid test

Από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του στο σπίτι. Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Ο λόγος που θα γίνει αυτό είναι, ώστε να υπάρξει καλύτερη αποτύπωση της εκάστοτε κατάστασης και επίσης οι πολίτες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο ατομικής ευθύνης.