Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν υποχωρεί η πανδημία στην Αττική

Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν υποχωρεί η πανδημία στην Αττική

Η επιτροπή αναζητά την χρυσή τομή για την αποσυμπίεση των πολιτών με μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα

Εξηγήσεις σχετικά με το γιατί δεν υποχωρεί το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική παρά το lockdown, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπεραμύνθηκε των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν, υποστηρίζοντας ότι οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν, απέδωσαν, με εξαίρεση της Αττική. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται κυρίως στην πληθυσμιακή σύνθεση και το πυκνοκατοικημένο σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, σε συνδυασμό με την μεγάλη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με την ίδια, η λύση είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και ο μαζικός εμβολιασμός, που θα περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Τόνισε ότι με τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία, οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριοτήτων είναι σχεδόν αδύνατο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η επιτροπή αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών από τα παρατεταμένα μέτρα και εισηγείται μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας, που δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου, ανέφερε, η κ. Παπαευαγγέλου.

Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως είπε χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη πρόκληση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική.

Μίλησε για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών, λόγω του εμβολιασμού τους.