Κορονοϊός: Τρομάζει η πίεση στις εφημερίες των νοσοκομείων

Κορονοϊός: Τρομάζει η πίεση στις εφημερίες των νοσοκομείων

Τελειώνει η διορία για να προσφερθούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί

Οι άνθρωποι δεν είναι απλοί αριθμοί και όσο τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, τόσο αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ χρειάζεται βοήθεια. Μόλις 50 γιατροί έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια, την ώρα που αναζητούνται πάνω από 200.

Επίσης πονοκέφαλο προκαλούν στις υγειονομικές αρχές οι μεταλλάξεις, καθώς στην Αθήνα εντοπίστηκε κρούσμα με το συνδυασμό της βρετανικής μετάλλαξης και μιας μετάλλαξης, που εντοπίζεται και στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

«Είναι πράγματα που τα βλέπουμε, συνήθως δημιουργούνται εμβόλια αν δεν είναι κατάλληλα για τις μεταλλάξεις, και τελειώνουν τα προβλήματα πολύ γρήγορα» είπε στην ΕΡΤ η Μίνα Γκαγκά, πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία».

«Εδώ και μία εβδομάδα και λίγο αργότερα θα ζήσουμε το peak των μονάδων. Ελπίζω να σταματήσουμε στο 700 ή να μη πάμε πάνω από το 750 αλλά καλό θα είναι να το έχουμε υπόψη μας» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας – διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ.

Τα μεσάνυχτα λήγει η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ. Αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών.

Μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου εντοπίζονται τα μισά κρούσματα.

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε στις εισαγωγές που έφτασαν τις 213, αλλά και στις διακομιδές ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid που ανήλθαν σε 270.

«Μετά τις 14:00 η πίεση είναι τρομακτική. Ξεκινάμε με 18 κρεβάτια κενά στις κλινικές Covid ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50.  Η ταχύτητα που καταλαμβάνονται αυτά τα λίγα κρεβάτια είναι αστραπιαία, και η διαστρωμάτωση ηλικιακά των ασθενών ξεκινά από πολύ χαμηλά τολμώ να πω από 18, 20, 22 ετών. Τις τελευταίες μέρες μας αφήνουν 3-5 ασθενείς διασωληνωμένους με απλό αναπνευστήρα, στις απλές κλινικές Covid. Δυστυχώς το βράδυ χάθηκε ένας τέτοιος ασθενείς από τους 3 εναπομείναντες», είπε ο Τάσος Αντωνόπουλος Πρόεδρος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Λαϊκό».