Πλάνο με βαλβίδες αποσυμπίεσης του lockdown από την κυβέρνηση

Πλάνο με βαλβίδες αποσυμπίεσης του lockdown από την κυβέρνηση

Το… κόλπο με τον κωδικό 6 – Την Παρασκευή η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Σε 2 φάσεις το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων

Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει κουραστεί με το lockdown και η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τις… βαλβίδες αποσυμπίεσης, αλλά με ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να μεταθέσει την ευρεία σύσκεψη για την Παρασκευή (19/3) από την Τετάρτη (17/3), που είχε αρχικά οριστεί.

Ο λόγος είναι φυσικά το πρέσινγκ που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στην Αττική, στην οποία η ΜΕΘ έχουν γεμίσει και υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό, εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο,  βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν μέχρι τώρα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσεις τις νέες αποφάσεις της την Παρασκευή κι αφού οι ειδικοί έχουν καταλήξει ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αρχίζει και η ζωή στη χώρα να επανέρχεται σε μια κανονικότητα.

Αλλαγή στον κωδικό 6

Σύμφωνα με όσα συζητιούνται, θα υπάρξουν αλλαγές στον κωδικό 6, καθώς θα επιτρέπεται στους πολίτες να χρησιμοποιούν και το αυτοκίνητό τους και να μετακινούνται σε άλλους δήμους ελεύθερα εντός νομού.

Όσο αυξάνεται η πληθυσμιακή ομάδα που έχει κάνει το εμβόλιο, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται και το έργο της Πολιτείας. Οι αντοχές της οικονομίες δεν είναι απέραντες και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανεμπορίου ζητούν άμεσα να ανοίξει η αγορά.

Άνοιγμα σε δύο φάσεις τα καταστήματα

Το σταδιακό άνοιγμα σχεδιάζεται να γίνοει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξουν με click away στις 29 Μαρτίου.

Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

Ζήτημα επιβίωσης τίθεται για αρκετά καταστήματα σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών που παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τους τεράστιους μήνες

Τα σχολεία

Το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους έως 2 εβδομάδες έχει πέσει στο τραπέζι, όλα οδηγούν ότι στις αρχές Απριλίου υπάρχει η διάθεση να ξαναπάνε στα λύκεια οι μαθητές. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις και τα παιδιά θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα. Από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου, ενώ 14 Μαίου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός.

Επίσης προγραμματίζεται χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Μέχρι τώρα για το Σάββατο και την Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις εννέα το βράδυ. Όπως, δηλαδή, ισχύει τις καθημερινές.