Κορονοϊός: Για ποιες κατηγορίες πολιτών ανοίγει η πλατφόρμα εμβολισμού στις 19 Μαρτίου

Κορονοϊός: Για ποιες κατηγορίες πολιτών ανοίγει η πλατφόρμα εμβολισμού στις 19 Μαρτίου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι θα συνεχιστεί η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ενώ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για εμβολιασμό σε κατηγορίες ευπαθών ομάδων πολιτών.

Συγκεκριμένα, από την προσεχή Παρασκευή θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr οι εξής κατηγορίες πολιτών:

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε, ότι βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του και συμπλήρωσε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στο "ντόμινο" προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.