Απέργης: Στο σχολείο ούρησαν την τσάντα μου επειδή ήμουν Αλβανός

Απέργης: Στο σχολείο ούρησαν την τσάντα μου επειδή ήμουν Αλβανός

«Τους μάζευε η δασκάλα και πάντα θα έφταιγε ένα Αλβανάκι, ένα ξένο»

Στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό» βρέθηκε ο ηθοποιός Γιάννης Απέργης, ο οποίος τη φετινή χρονιά συμμετέχει στην σειρά του Ant1 «Παρουσιάστε!» και ο οποίος μίλησε -μεταξύ άλλων- στη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα για τα δύσκολα παιδικά χρόνια λόγω της καταγωγής του.

«Έχω καταγωγή από το Αργυρόκαστρο, είμαι Αλβανός. Ήρθα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1995, ήμουν 5 χρονών» ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Απέργης. «Στην αρχή μας έλεγαν "έχουμε σπίτι" και όταν τους λέγαμε, ότι είμαστε από την Αλβανία, μας έλεγαν "δυστυχώς το δώσαμε". Για μία εβδομάδα μέναμε σε παγκάκια, στο Μετς» πρόσθεσε στην συνέχεια ο Γιάννης Απέργης.

Ο Γιάννης Απέργης στην συνέχεια θυμήθηκε ένα περιστατικό από το δημοτικό, όταν και ήρθε αντιμέτωπος με το ρατσισμό. «Στην Α΄ Δημοτικού ούρησαν στην τσάντα μου. Δεν την ακούμπησα. Η μητέρα μου φοβόταν, γιατί όταν πήγαινε στο σχολείο, ερχόντουσαν και άλλες μαμάδες. Τους μάζευε η δασκάλα και πάντα θα έφταιγε ένα Αλβανάκι, ένα ξένο. Και έλεγαν “να μαζέψετε τον Γιάννη, γιατί μια μέρα θα καταλήξει στην φυλακή”. Αυτό μου έχει μείνει.

Μας έλεγε πολλές φορές “δεν φταίτε εσείς, φταίει το σύστημα” που μας έχει όλους μαζί. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός είναι ακόμα εκεί. Όταν πήγα για να δώσουμε μια παράσταση, της έδωσα προσκλήσεις να έρθει στο θέατρο να με δει. Ακόμα έρχεται…».