Καπραβέλος: Ο κορονοϊός δεν είναι μία μπόρα και θα περάσει

Καπραβέλος: Ο κορονοϊός δεν είναι μία μπόρα και θα περάσει

«Το άνοιξε κλείσε που εφαρμόζεται παγκόσμια είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας»

Ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ3, είπε ότι το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης πιέζεται, με δεδομένο ότι έχουμε καθημερινά αυξητική πορεία στα κρούσματα, παρότι το τρίτο κύμα δεν παρουσιάζει την σφοδρότητα του δευτέρου.

«Είμαστε στα όρια έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης κρουσμάτων, είμαστε στη συζήτηση να ανοίξουν κι άλλες κλίνες σε βάρος των άλλων παθήσεων, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Καπραβέλο το «άνοιξε κλείσε» που εφαρμόζεται παγκόσμια είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας και αποτελεί μία λαθεμένη στρατηγική.

Σε ερώτηση για τα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων απάντησε ότι «καραντίνα σημαίνει ανιχνεύουμε και απομονώνουμε το κρούσμα και όχι την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Για την σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της Astra Zeneca επισήμανε ότι «το μόνο πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε είναι το μοναδικό μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, δηλαδή το εμβόλιο», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση των εμβολιασμών με τις θρομβώσεις.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ιδεολογία που ονομάζω “ευφορία της προσωρινότητος, θεωρούν πολλοί, ευρωπαϊκά κράτη και κυβερνήσεις, ότι ο κορονοϊός είναι κάτι το προσωρινό, είναι μία μπόρα και θα περάσει, θα επιβαρύνει όμως τα υγειονομικά συστήματα για πολλά χρόνια”» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.