Κορονοϊός: Στερεύουν οι ΜΕΘ στην Αττική – Στο 92% η πληρότητα

Κορονοϊός: Στερεύουν οι ΜΕΘ στην Αττική – Στο 92% η πληρότητα

Μεγάλη η πίεση που ασκείται σε γιατρούς και νοσηλευτές – Από τις 400 ημερήσιες εισαγωγές τα 2/3 αφορούν την περιφέρεια της πρωτεύουσας

Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και περισσότερο στην Αττική από την πίεση που ασκείται με τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Τα χειρότερα μαντάτα έρχονται από την περιφέρεια της πρωτεύουσας, όπου οι κλίνες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν φτάσει σε πληρότητα 92% και οι θέσεις στερεύουν…

Πιο συγκεκριμένα, στον Ευαγγελισμό παραμένει κενή μόλις μια κλίνη ΜΕΘ από τις 58, στο Σωτηρία 4 από τις 84 και 5 από τις 43 στο Αττικόν.

Γι’ αυτό και η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα και να γίνεται τηλεκπαίδευση έως τις 29 Μαρτίου, θεωρήθηκε από τους ειδικούς ως απαραίτητο μέτρο. Το lockdown είναι σε ισχύ κι ενώ υπάρχει φόβος στην κυβέρνηση και τις αρχές για τον συνωστισμό, που μπορεί να υπάρξει, λόγω του τριήμερου της Καθαράς Δευτέρας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ότι κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα έγιναν 400 εισαγωγές ημερησίως στη χώρα και τα 2/3 αυτών να αφορούν την Αττική.

Τα στοιχεία που παρατίθενται τρομάζουν:

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είναι διαθέσιμες 30 κλίνες κορονοϊού από τις 170, ενώ πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου γεμάτες είναι και οι 249 κλίνες κορονοϊού.

Στο νοσοκομείο Αττικόν την τελευταία εφημερία έγιναν 77 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ενώ 70 καταγράφηκαν στον Ευαγγελισμό.

Την ίδια ώρα στις 58 και 45 ήταν οι εισαγωγές που καταγράφηκαν στο Γεννηματάς και το Λαϊκό, το οποίο μάλιστα δεν έχει μονάδες εντατικής θεραπείας για κορονοϊό, αντίστοιχα.

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, θα πρέπει να σημειωθεί πως 110 ήταν συνολικά οι ασθενείς με κορονοϊό που επισκέφτηκαν το τμήμα επειγόντων με τους 58 να εισάγονται τελικά για νοσηλεία.

«Εύθραυστη η κατάσταση»

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη» πρόσθεσε και είπε ότι δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 κάτι που δείχνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Σε αυτό συνεπικουρεί και το γεγονός ότι η Αττική παραμένει «κόκκινο», καθώς και σήμερα 12 Μαρτίου καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 2.405 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με 1.137 νέες μολύνσεις.

Νέο χρονοδιάγραμμα

Έτσι δημιουργήθηκε νέο χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown σε αγορά, τουρισμό, μετακινήσεις και σχολεία και είναι ως εξής:

  • Στις 29 Μαρτίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια και στις 5 Απριλίου τα Δημοτικά.
  • Στις 29 Μαρτίου ανοίγει και το λιανεμπόριο, με φυσική παρουσία, sms και χρόνο τρεις ώρες για να κάνουμε τα ψώνια μας.
  • 19 Απριλίου ανοίγει η εστίαση και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
  • 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, με τεστ στους επισκέπτες αλλά και με μάσκες στους εμβολιασμένους.
  • Τον Ιούνιο ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα μπαρ.