Δημοσκόπηση: Οι φόβοι των Ελλήνων στην εποχή μετά τον κορονοϊό

Δημοσκόπηση: Οι φόβοι των Ελλήνων στην εποχή μετά τον κορονοϊό

Ο κόσμος ανησυχεί ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του

Ο Κύκλος Ιδεών παρουσίασε διαδικτυακά την πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποίησε η Metron Analysis, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή». Οι Έλληνες ζούνε με το φόβο της οικονομικής καταρράκωσής τους, όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, καθώς είναι σε αμφιβολία τι θα γίνει μετά την εποχή του κορονοϊού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.250 άτομα, 17 ετών και άνω.

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν στη δημοσκόπηση είναι ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ΕΕ για το συντονισμό των κρατών και τη διανομή υγειονομικών υλικών και εμβολίων στα κράτη μέλη της για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει την κοινωνική πλειοψηφία. Στη χώρα μας ένα πλειοψηφικό ποσοστό 54% θεωρεί πως «στην υπόθεση της Πανδημίας η ΕΕ δεν βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες».

Η ιδεολογικοπολιτική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν σημαντικά τις αντιλήψεις Σε όσους αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά και ειδικά στους Νέους η κριτική είναι πιο έντονη ενώ στους Κεντροδεξιούς και μεγαλύτερης ηλικίας οι κρίσεις είναι περισσότερο θετικές παρά αρνητικές.

Οι αξιολογήσεις για την Κυβέρνηση είναι κάπως καλύτερες. Ένας στους δύο 50% αξιολογούν θετικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Πανδημία αλλά στον αντίποδα υπάρχει και ένα 45% που τον αξιολογεί αρνητικά. Και πάλι οι ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις και η ηλικία είναι οι βασικές παράμετροι που διαφοροποιούν τις απόψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υστερούν πολύ έναντι της Κυβέρνησης. Στη σχετική ερώτηση δύο στους τρεις 66% δηλώνουν ότι «η κριτική τους δεν βοηθά να βελτιωθούν τα πράγματα».

Το κλίμα που επικρατεί και τις αξιολογήσεις που γίνονται μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι η πλέον αποδεκτή πρόταση για την περιγραφή της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης με 71% είναι η εξής «η Κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων»

Εξάλλου σε ευθεία ερώτηση για το εάν «τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς βοηθάνε ή όχι», το 55% δηλώνει ότι βοηθάνε ενώ το 44 πως δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη Άνοιξη σχεδόν οι πάντες συμφωνούσαν και τηρούσαν τα μέτρα πρόληψης σε ποσοστά άνω του 70%.

Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό  τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, ενώ κατά το 44%.

Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Το 42% εκτιμά ότι βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο.

Στην ερώτηση πώς θα εξελιχθεί η οικονομική τους κατάσταση στη μετά - covid εποχή το 41% απάντησε πως «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».

Το 41% που απάντησε ότι «η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει» όταν τελειώσει η πανδημία κορονοϊού, απάντησε σε ερώτηση για το τι φοβάται περισσότερο. Το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών / εσόδων μου».