Τι λένε οι σεισμολόγοι για την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού στη Θεσσαλία

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού στη Θεσσαλία

«Θα είναι έκπληξη παγκοσμίου επιπέδου», τόνισε ο Παπαζάχος - Συμφωνεί μαζί του Τσελέντης - Διαφοροποιείται ο Γαλανάκης

Καθησυχαστικός στον κόσμο που φοβάται στη Θεσσαλία είναι ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, καθώς θεωρεί ότι δεν πρόκειται υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Βεβαίως, μαζί του συμφωνεί ο Άκης Τσελέντης, όμως υπάρχει και διαφορετική άποψη, αυτή του Δημήτρη Γαλανάκη. Ψάχνονται και οι σεισμολόγοι για το ενδεχόμενου κι άλλου μεγάλου σεισμού στη Θεσσαλία.

«Είναι πολύ δύσκολο το ίδιο ρήγμα του Τυρνάβου να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από τα 6,3 Ρίχτερ, θα είναι έκπληξη παγκοσμίου επιπέδου, σχολίασε για τον σεισμό στην Ελασσόνα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά τη συμμετοχή του σε σύσκεψη με τους υπόλοιπους σεισμολόγους για την εξέταση του φαινομένου του δεύτερου σεισμού που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (4/3) στην περιοχή της Ελασσόνας, είπε πως τους λείπουν κάποιες πληροφορίες.

«Μπορεί να ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα όπως ήταν ο χθεσινός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

«Χρειαζόμαστε αυτές τις πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι για λεπτομέρειες όπως πού ακριβώς έγινε ο δεύτερος σεισμός αλλά και επιπλέον στοιχεία από σεισμογράφους και από ευρωπαϊκούς δορυφόρους που θα περάσουν πάνω από την περιοχή τη Δευτέρα. Ωστόσο οι λεπτομέρειες αυτές δεν αλλάζουν τα συμπεράσματα για τους κατοίκους και την πολιτεία» επεσήμανε για τον σεισμό στη Θεσσαλία.

Αναφορικά με το φαινόμενο τόνισε ότι είναι πρωτόγνωρο καθώς συνήθως ακολουθεί ομαλή μετασεισμική ακολουθία, ενώ η περίπτωση αυτή αποτελεί μια από τις πιο δυσμενέστερες.

Όσο για τις περιοχές που θα εκδηλωθούν μετασεισμοί ανέφερε ότι όλα τα χωριά που βρίσκονται από το χωριό Κουτσόχερο στα ΝΑ μέχρι νότια της Ελασσόνας στα ΒΔ, θα επηρεαστούν από ισχυρούς μετασεισμούς.

Μαζί του συμφωνεί και ο Άκης Τσελέντης, καθώς θεωρεί ότι είναι μικρή η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με τον χθεσινό και τον προχθεσινό δήλωσε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τόνισε ωστόσο ότι επειδή τα κτίρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς «δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα».

Διαφοροποιείται ο Γαλανάκης

Δεν ήταν γνωστή η σεισμική δράση του ρήγματος που έδωσε τον μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ το βράδυ της Τσικνοπέμπης σύμφωνα με τον δρ. Γεωλογίας, Δημήτρη Γαλανάκη στην ΕΡΤ. Όπως είπε ο επιστήμονας- μέλος του κλιμακίου του ΕΑΓΜΕ μιλώντας στο Ο3, το ρήγμα του Τυρνάβου είναι γνωστό, όχι όμως και το συγκεκριμένο που έδωσε την τελευταία ισχυρή μετασεισμική δόνηση που έπληξε περισσότερο το Δαμασούλι ανάμεσα στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι.

Το μόνο σίγουρο για τους επιστήμονες που συνεχίζουν την μελέτη των φαινομένων είναι ότι για τον επόμενο μήνα οι μετασεισμοί θα αποτελούν καθημερινότητα για την ευρύτερη περιοχή  της Ελασσόνας.