Ισχυρός σεισμός στη Θεσσαλία: 1.500 άτομα σε σκηνές και ξενοδοχεία

Ισχυρός σεισμός στη Θεσσαλία:  1.500 άτομα σε σκηνές και ξενοδοχεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελασσόνα

Ρητή εντολή δόθηκε από την Πολιτική Προστασία στους κατοίκους των χωριών Δαμάσι, Μεσοχώρι και Αμούρι να μην μπουν στα σπίτια τους ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τον ισχυρό σεισμό στη Θεσσαλία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι σεισμόπληκτες περιοχές της Ελασσόνας, εξαιτίας των ισχυρών μετασεισμών.

Με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, 1.500 κάτοικοι των χωριών Δαμάσι, Μεσοχώρι και Αμούρι απαγορεύεται να μπουν στα σπίτια τους, ενώ δόθηκε η επιλογή να μείνουν είτε σε ειδικά διαμορφωμένες σκηνές, είτε να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων ώστε να είναι πιο ασφαλείς, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

«Αναχώρησαν για Τρίκαλα τέσσερα λεωφορεία με κατοίκους των χωριών, ώστε να περάσουν τη νύχτα τους σε κάποιο ξενοδοχείο. Κάναμε αίτηση για να μπούμε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και σε πολύ λίγο θα γίνει δεκτή. Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας για όποιον κάτοικο το ζητήσει. Οι ώρες είναι δύσκολες και δημιουργείται αναστάτωση και αγωνία για την επόμενη μέρα. Η Πολιτεία κάνει γρήγορες κινήσεις, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δείχνει το ενδιαφέρον του επικοινωνώντας άμεσα με τους τοπικούς φορείς αλλά και με τον υποδιευθυντή του σχολείου που κατέρρευσε», είπε στο GRTimes ο Αγοραστός.

Αξιοθαύμαστη η ψυχραιμία των μαθητών του σχολείου που κατέρρευσε

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί, ενώ υπήρχε μία περίπτωση εγκλωβισμού, ενός ατόμου ΑμεΑ, με αίσιο τέλος. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα παιδιά του σχολείου το οποίο χρονολογείτο από το 1935 και κατέρρευσε, έδειξαν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και πειθαρχία.

«Εξαιτίας του ότι το σχολείο βρίσκεται στο ρήγμα του Τυρνάβου, τα παιδιά είναι πολύ καλά εκπαιδευμένα. Έδειξαν φοβερή ψυχραιμία και όλα έληξαν αισίως», αναφέρει ο Περιφερειάρχης.

Μεγάλες καταστροφές σε επιχειρήσεις με φρούτα

Ο ίδιος γνωστοποιεί ότι έχει στηθεί ήδη συντονιστικό όργανο, το οποίο ξεκίνησε άμεσα την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των ζημιών, ώστε να αρχίσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε σε επιχειρήσεις με φρούτα. Η ζημιά είναι μεγάλη καθώς καταστράφηκαν ολόκληρα ψυγεία και μεγάλο μέρος του εμπορεύματος. Τα αρμόδια όργανα έχουν αρχίσει ήδη τις διαδικασίες, ώστε οι πολίτες να αποζημιωθούν», αναφέρει κλείνοντας.