Σεισμός στην Ελασσόνα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για την μετασεισμική ακολουθία

Σεισμός στην Ελασσόνα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για την μετασεισμική ακολουθία

Διαψεύδουν τις διαδόσεις σχετικά με επερχόμενο μεγάλο σεισμό και σημειώνουν ότι θα σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί

Τεράστιο πρόβλημα χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τα fake news τα οποία και διέψευσε, σχετικά με επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

Το ρήγμα του Τυρνάβου ήδη έχει εξαντλήσει τη δυναμική και δεν δίνει μεγαλύτερο σεισμό, ενώ ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός, τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Σίγουρα θα είναι πλούσια η μετασεισμική ακολουθία και σίγουρα οι πληγωμένες κατασκευές αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας, επεσήμανε ο κ. Τσελέντης συνιστώντας προσοχή και έλεγχο στα κτίρια.

Το σεισμικό δυναμικό αυτού του ρήγματος σπάνια πάει πάνω από 6 Ρίχτερ, αλλά η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια, αφού το εστιακό βάθος ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα. Όπως είπε, ο ρηχός σεισμός προκαλεί ειδική κατηγορία κυμάτων, τα επιφανειακά, με χαρακτηριστικό τους τις μεγάλες αποστάσεις, γι αυτό και τα 5,9 Ρίχτερ έγιναν αισθητά στην Πάτρα, την Πρέβεζα μέχρι και στην Αθήνα, πρόσθεσε.

Σε όλους τους σεισμούς τα σχολεία παθαίνουν ζημιές που σημαίνει ότι πρέπει κάτι να γίνει, παρατήρησε επίσης. Προειδοποιώντας τον κόσμο να μην κάθεται κάτω ή κοντά σε ευάλωτες κατασκευές, ο κ. Τσελέντης τόνισε, ότι στην περιοχή δεν είχε σημειωθεί σεισμός 6 Ρίχτερ από το 1640 “γι’ αυτό είχε μαζευτεί πολλή ενέργεια”.