Ανθυγιεινές συνήθειες του lockdown και πώς να τις αλλάξετε

Ανθυγιεινές συνήθειες του lockdown και πώς να τις αλλάξετε

Μια αδιαμφισβήτητα αγχωτική διαδικασία που δημιουργεί τεράστιο άγχος και σίγουρα οδηγεί σε κάποιες λανθασμένες επιλογές

Από τις επίπονες βραδινές «υπερωρίες» μέχρι την κατανάλωση αρκετών γευμάτων junkfood, πολλοί ήταν εκείνοι που απέκτησαν κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες εν μέσω lockdown.

Είναι απολύτως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση του καθολικού εγκλεισμού. Μια αδιαμφισβήτητα αγχωτική διαδικασία που δημιουργεί τεράστιο άγχος και σίγουρα οδηγεί σε κάποιες λανθασμένες επιλογές.

Βέβαια, αυτές οι λανθασμένες επιλογές είναι αναστρέψιμες, αρκεί βέβαια να είστε διατεθειμένοι να αποκτήσετε πιο υγιεινές και επωφελείς συνήθειες στην καθημερινότητά σας. Κάνοντας μικρές και δημιουργικές ενέργειες στο σπίτι σας από σήμερα, μπορείτε να συμβάλλετε σημαντικά στην οικοδόμηση νέων αντιλήψεων και συμπεριφορών που θα αποτελέσουν ωφέλιμες για εσάς και την υγεία σας. Πάμε όμως να εξετάσουμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες συνήθειες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ενός lockdown και πως μπορείτε εσείς να τις αντιμετωπίσετε:

Ανθυγιεινή συνήθεια lockdown: Μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά τη νύχτα

Με τις τεράστιες αλλαγές στην ρουτίνα των ανθρώπων, την αύξηση του άγχους και την απώλεια ενός δομημένου προγράμματος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα με το πρόγραμμα του ύπνου τους, κάτι το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο, οπότε δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η σημαντική έλλειψη ύπνου στη ζωή μας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη συνολική μας υγεία και ευεξία. Το κλειδί για έναν καλύτερο και πιο αναζωογοννητικό ύπνο είναι φυσικά η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου.

Ακόμα και αν είστε επί του παρόντος εκτός εργασίας ή δεν έχετε κάποια υποχρέωση που σας αναγκάζει να ξυπνήσετε μια συγκεκριμένη ώρα, προσπαθήστε να τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Αυτό θα βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας, ο οποίος ελέγχει με απλά λόγια το φυσικό πρόγραμμα του ύπνου σας. Επίσης κάνοντας μια χαλαρωτική δραστηριότητα λίγο πριν πέσετε για ύπνο, όπως είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η άσκηση του διαλογισμού, σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε με μεγαλύτερη ευκολία.

Ανθυγιεινή συνήθεια lockdown: Υπερωρίες εργασίας

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε παραγωγικοί, επενδύοντας μερικές ώρες εργασίας κάθε μέρα, αυτή η συνήθεια σίγουρα αποτελεί μια συνταγή για την ολική εξάντλησή σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο και αναλογιστείτε πόσο παραγωγικοί είστε πραγματικά αυτές τις μεγάλες και ατελείωτες μέρες του lockdown. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμπυκνώσετε το χρόνο στον οποίο θα εργαστείτε πραγματικά, καθώς και να αφιερώσετε τον κατάλληλο χρόνο στον εαυτό σας να κοπάσει.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ορίσετε εσείς τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου, κάνοντας ομαλή αυτή τη μετάβαση ακόμα και αν εργάζεστε στο σπίτι. Ίσως να σας βοηθούσε να πηγαίνατε μια βόλτα, να κάνατε κάποιες διατάσεις σώματος ή να ακούγατε το αγαπημένο σας τραγούδι ή και όλα τα παραπάνω. Ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε όμως, φροντίστε να κρατήσει το ενδιαφέρον σας ζωντανό έως το τέλος μιας ακόμα εργάσιμης ημέρας, ώστε το μυαλό και το σώμα σας να βρίσκεται στην κατάλληλη ισορροπία μετά το τέλος της.

Ανθυγιεινή συνήθεια lockdown: Να τρώτε υπερβολικά ή ελάχιστα

Το φαγητό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της διατήρησης και της επιβίωσής μας. Όλοι πρέπει να καταναλώνουμε και να απολαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες τροφής σε καθημερινή βάση.

Ένας τρόπος για να είστε πιο προσεκτικοί με την τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, είναι να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι την παρασκευή των γευμάτων σας. Η προετοιμασία ενός γεύματος, απαιτεί από εσάς να επιλέξετε τα κατάλληλα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά τα οποία θα ενισχύσουν τον οργανισμό σας με τα θρεπτικά τους συστατικά.

Συνιστάται να αφιερώνετε στα καθημερινά σας γεύματα την απόλυτη προσοχή σας, επικεντρωνόμενοι στη συνολική εμπειρία που μπορούν να σας προσφέρουν.

Ανθυγιεινή συνήθεια lockdown: Πολύς χρόνος στον καναπέ σας

Μπορεί ο χρόνος που αφιερώνετε για να παρακολουθήσετε το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα στην τηλεόραση ή ακόμη μια παρτίδα παιχνιδιού στο online casino στο κινητό σας, μπορεί να φαντάζουν οι μόνες επιλογές ψυχαγωγίας και αποφόρτισης που έχετε μέσα στην ημέρα σας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σας για την απαραίτητη εκγύμνασή σας. Και εάν είστε από εκείνους που η γυμναστική δεν αποτελούσε ποτέ την καθημερινή τους συνήθεια, τότε μην ανησυχείτε. Μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες που κινούν το δικό σας ενδιαφέρον για εκγύμναση.

Για παράδειγμα, εάν δεν σας αρέσει το υπαίθριο τρέξιμο, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μια αερόβια εκγύμναση στην άνεση και τη βολικότητα του χώρου σας. Υπάρχουν εκατοντάδες διαδικτυακά μαθήματα εκγύμνασης που μπορείτε να συμβουλευτείτε και να παρακολουθήσετε. Είναι επίσης απαραίτητο να θέσετε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους σε καθημερινή βάση. Δεν χρειάζεται να κάνετε “πρωταθλητισμό” για να δείτε άμεσα αποτελέσματα στο σώμα αλλά και στη ψυχολογία σας. Αρκεί να δείξετε την κατάλληλη συνέπεια, ώστε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί μια υγιής συνήθεια στην καθημερινότητά σας, η οποία θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.