Οι απαντήσεις Τσαβλή και Ακριτίδου για την υπόθεση εμβολιασμών εκτός λίστας

Οι απαντήσεις Τσαβλή και Ακριτίδου για την υπόθεση εμβολιασμών εκτός λίστας

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε την παραίτησή τους από το Δ.Σ.

«Δεν είναι ακριβή αυτά που ακούμε ότι παρακάμφτηκαν σειρές, ότι στερήθηκαν παιδάκια το εμβόλιο, το οποίο δεν θα έκαναν ούτως ή άλλως λόγω ηλικίας, για να εμβολιαστούν συγγενικά μας πρόσωπα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, αναφορικά με την υπόθεση των εμβολιασμών εκτός λίστας σε δύο ιδρύματα της πόλης.

Ο κ.Τσαβλής είπε ότι βρέθηκε στη διαδικασία εμβολιασμού του Ιδρύματος "Άγιος Παντελεήμονας" από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 25/1 ως υγειονομικός και πως δεν έχει καμία σχέση, ούτε ιατρική, ούτε επαγγελματική με το Ίδρυμα στο οποίο δημιουργήθηκε ζήτημα με τους εμβολιασμούς των ΑμεΑ.

«Αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι στη λίστα ενημερωθήκαμε πως υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια. Όταν ρωτήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος που αφορά στην ύπαρξη συμπληρωματικής λίστας, μας γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπήρχε. Η απόφαση ήταν ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως «σε κατάσταση πανικού τέθηκε στους γιατρούς το θέμα της διάθεσης των εμβολίων» και παραδέχτηκε πως ο ίδιος εμβολίασε δύο συγγενικά του πρόσωπα. «Το ίδιο έπραξαν και άλλοι υγειονομικοί. Καταφέραμε και σώσαμε 12 από τα 17 εμβόλια. Δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα και την παρανομία, όταν καλούμαστε από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρικούς συλλόγους να μη χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου».

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να σκεφτεί το πολιτικό κόστος και να αφήσει τα εμβόλια να πεταχτούν, όμως λειτούργησε ως υγειονομικός. Αναφορικά με την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, να ζητήσει την παραίτηση του απάντησε πως «ο δήμαρχος περιέλαβε στην παλέτα των ρόλων του και αυτού του δικαστή και του εισαγγελέα» και προσέθεσε πως δεν προτίθεται να υποβάλλει την παραίτηση του.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου με ανάρτησή της τονίζει πως ενημερώθηκε από συγγενικό της πρόσωπο που εργάζεται στο ίδρυμα "Άγιος Παντελεήμονας" πως οι εμβολιασμοί όλων είχαν τελειώσει και πως υπήρχαν αδιάθετα εμβόλια τα οποία θα έληγαν. «Αποφάσισα να μεταβώ αμέσως, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αλλά χωρίς να πάρω τη θέση κανενός, ούτε να παρακάμψω κανέναν, γιατί θα ήταν ζήτημα ηθικής», αναφέρει.

«Δυστυχώς, απ' ό,τι πληροφορήθηκα, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό μου, υπήρξαν 5 αδιάθετα εμβόλια τα οποία και κατεστράφησαν. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και όχι της ηθικής. Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα», συμπληρώνει η κ.Ακριτίδου.

Ο κ.Τσαβλής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτίθεται να καλέσει αύριο τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση. Νωρίτερα, η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημότες τι ακριβώς συνέβη.

«Στην πόλη μας που έζησε ένα μαύρο Νοέμβρη, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια γαλάζιων στελεχών στέρησαν από όσους είχαν σειρά στον εμβολιασμό το δώρο ζωής, το εμβόλιο», αναφέρει η παράταξη "Θεσσαλονίκη Μαζί".