Λινού: Το lockdown δεν είναι αποδοτικό- Xρειάζονται μέτρα μείωσης της διασποράς

Λινού: Το lockdown δεν είναι αποδοτικό- Xρειάζονται μέτρα μείωσης της διασποράς

Για αναγκαίες παρεμβάσεις σε ΜΜΜ και χώρους εργασίας κάνει λόγο η καθηγήτρια επιδημιολογίας

Με τη χαρακτηριστική φράση «το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό», η Αθηνά Λινού, συνόψισε την εκτίμησή της ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε νέα παράτασή του με την προϋπόθεση να ληφθούν μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ.

«Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο τω τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό. Γύρω στο 3,6-3,7%. Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κορονοϊό είναι πολύ άνιση» ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας σε πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στις επιβαρυμένες περιοχές οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υποστήριξε ότι «δεν σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο. Και για λόγους ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών. Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».

Παρακαλούμε περιμένετε ...