Κορονοϊός: Παράταση του lockdown στην Αττική – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»

Κορονοϊός: Παράταση του lockdown στην Αττική – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την Τσικνοπέμπτη και το άνοιγμα της αγοράς

Παράταση του lockdown στην Αττική και στις περιοχές που ήδη ισχύει για άλλη μία εβδομάδα, έως τις 8 Μαρτίου στις 6:00 π.μ. και νέες περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Αχαΐας, Αρκαδίας και Εύβοιας (πλήν Σκύρου) και οι Δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, ενώ βγαίνει από την κατηγορία αυτή ο Δήμος Μυκόνου.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο», μπαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κορινθίας, Σάμου και Σύρου και οι Δήμοι Αρταίων, Διδυμοτείχου, Λοκρών και Αμφιλοχίας, ενώ βγαίνουν οι Δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Παραμένουν οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πλην των Δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η ο Δήμος Θάσου, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι Δήμοι Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος, οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Καρπάθου και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επέστησε την προσοχή στους κατοίκους των Δήμων Λάρισας και Βόλου, επισημαίνοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν επιβάρυνση, προκειμένου να μην ληφθούν αυξημένα μέτρα και σε αυτές τις περιοχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά και στην Τσικνοπέμπτη, λέγοντας ότι δεν θα ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα, αλλά τα ισχύοντα, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς και τα διάφορα σενάρια που ακούγονται, τόνισε ότι οι επιδημιολόγοι αξιολογούν τα στοιχεία και κάνουν τις εισηγήσεις τους και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν επίσημα από την κυβέρνηση.

Τι αλλάζει από 1η Μαρτίου για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

- Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

- Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

- Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

- Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

- Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.