Εξαδάκτυλος: Η πρόβλεψη για το φετινό Πάσχα-Προβληματίζουν τα μεταλλαγμένα στελέχη

Εξαδάκτυλος: Η πρόβλεψη για το φετινό Πάσχα-Προβληματίζουν τα μεταλλαγμένα στελέχη

Η εκτίμηση για το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που «κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και είναι πιο μεταδοτικά», προβληματίζουν έντονα τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο MEGA για τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων ανέφερε «παραμένουμε υψηλά, δεν καλπάζουμε, έχουμε μια αύξηση των διασωληνωμένων όχι όμως καλπάζουσα», ενώ συγκρίνοντας με την αντίστοιχη φάση του Νοεμβρίου, τόνισε ότι «μέσα σε 20 ημέρες από τους 159 είχαμε φτάσει στους 549».

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους και την πίεση στο σύστημα υγείας, επισήμανε:

«Ασφαλώς και ζορίζει, είχαμε φτάσει στο υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων, 620, στις 3 Δεκεμβρίου. Δεν βλέπουμε την πίεση στο σύστημα σε όλη τη χώρα. Αν ανατρέξουμε στους χθεσινούς αριθμούς θα δούμε μικρή διαφορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατ’ αναλογία πληθυσμού. Πρόβλημα παρατηρείται και στην Κρήτη όπου παρατηρούνται υψηλά ιικά φορτία στις μεγάλες πόλεις».

Όσο για την άρση του lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε «όταν στις 14/12 ανοίξαμε με click away και τα κομμωτήρια είχαμε 558 διασωληνωμένους και αντίστοιχα ημερήσια κρούσματα κατά συνέπεια πρέπει να περιμένουμε λιγάκι, δεν είναι σωστό να κάνουμε προβλέψεις».

«Δεν θα είναι το θλιβερό Πάσχα που ζήσαμε πέρυσι»

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για το φετινό Πάσχα λέγοντας ότι μέχρι τότε μεσολαβεί ένας Μάρτης που περιμένουμε εμβολιασμένο σχεδόν το 20% του πληθυσμού, ποσοστό που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά. Κι επίσης γνωρίζουμε ότι όταν εμβολιάστηκε το 20% του πληθυσμού στο Ισραήλ, άλλαξε η εικόνα της πανδημίας».

«Τα μέτρα δεν έχουν την απόδοση με την ταχύτητα που θα θέλαμε, αλλά έχουν απόδοση» επισήμανε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα από πέρυσι. Να χτυπήσουν οι καμπάνες. Δεν θα είναι το θλιβερό Πάσχα που ζήσαμε πέρυσι».

Παρακαλούμε περιμένετε ...