Lockdown: Πότε και πώς θα ξαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο – Προς παράταση οι εκπτώσεις

Lockdown: Πότε και πώς θα ξαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο – Προς παράταση οι εκπτώσεις

Με sms σε νέο πενταψήφιο αριθμό και ραντεβού click in shop το επικρατέστερο σενάριο

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας που θα βρεθούν από αύριο 24 Φεβρουαρίου στο επίκεντρο των επιδημιολόγων, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, θα κριθεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιθυμία τόσο των εμπόρων όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή διασπορά του κορονοϊού την Δευτέρα 1η Μαρτίου. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας, το ενδεχόμενο αυτό δείχνει να απομακρύνεται και καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πιθάνοτερη ημερομηνία επαναλειτουργίας τους θεωρείται η 8η Μαρτίου.

Για το άνοιγμα των επιχειρήσεων με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και για την αποφυγή του φαινομένου των επαναλαμβανόμενων sms στο 13033, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί για τις υπόλοιπες μετακινήσεις των πολιτών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεξεργάζεται μια καινούργια εφαρμογή. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξετάζεται η εφαρμογή ενός νέου πενταψήφιου αριθμού που θα αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο και θα έχει χρονικό περιορισμό τις 3 ώρες.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων του λιανεμπορίου με click in shop και όχι μόνο για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά. Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, είναι αν θα πρέπει να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για τη μετάβασή τους στο κατάστημα, κάτι που φαίνεται να προκρίνεται.

Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εγκρίνει την παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα των εμπόρων, οι οποίοι με επιστολές τους προς το υπουργείο επισημαίνουν, ότι έχουν στοκάρει μεγάλες ποσότητες χειμερινών ειδών, τα οποία εξαιτίας του lockdown έχουν μείνει αδιάθετα και τα οποία πρέπει να πωληθούν, προκειμένου να έχουν κεφάλαια για να προμηθευτούν ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά είδη.