Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πλησιάζει και φέρνει χιόνια και πολικό ψύχος – Πότε αλλάζει ο καιρός

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πλησιάζει και φέρνει χιόνια και πολικό ψύχος – Πότε αλλάζει ο καιρός

Σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Η κακοκαιρία «Μήδεια» πλησιάζει και από το βράδυ του Σαββάτου αλλάζει το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας. Η αλλαγή θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα γρήγορα όμως θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για πολικό ψύχος και για χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας

Η «Μήδειας» φέρνει χιόνια και στο λεκανοπέδιο της Αττικής και δεν αποκλείεται να το «στρώσει» ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν στην Αττική αργά το απόγευμα της Κυριακής και το σίγουρο είναι ότι στα λευκά θα ντυθούν τα βόρεια προάστια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 – 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αίσθηση του κρύου θα είναι μεγαλύτερη.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας θα χιονίσει και πάλι στα κεντρικά κι ενδεχομένως στα νότια, ενώ χιόνια αναμένονται και την Τρίτη στην Αθήνα.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ισχυρός παγετός, στους -15 °C ο υδράργυρος

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν από το Σάββατο και στη συνέχεια σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει σε αρκετές περιοχές, όπως η Φλώρινα, τους -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυτό που έχει σημασία είναι πως το πολικό ψύχος θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή.

Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με αυτό ακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
  • Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
  • Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο
  • Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας,  επισήμανε την ανάγκη για αυξημένη Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία, ενώ τονίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

«Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό – ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο. Γι’ αυτό έγινε μία ευρεία σύσκεψη, με τις Περιφέρειες όλης της χώρας και όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, εδώ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκαν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σήμερα θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τι θα γίνει με το ζήτημα των εμβολιασμών, αν και κατά πόσο θα αναβληθούν, για τις επόμενες μέρες, που θα διαρκεί το φαινόμενο.