Lockdown: Τι θα γίνει με τον κόφτη στα SMS – Όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Lockdown: Τι θα γίνει με τον κόφτη στα SMS – Όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Εξετάζεται ακόμη και το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS για τις μετακινήσεις, προκειμένου να ανακοπεί η κατάχρηση από κάποιους της κυκλοφορίας πολλές ώρες την ημέρα, αφήνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχετικά με το θέμα, είπε ότι η η κατάσταση και τα μέτρα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα. Επίσης, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο, είπε ότι τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά, τα αξιολογεί η κυβέρνηση και οι ειδικοί κάθε εβδομάδα.

«Πηγαίνουμε βήμα -βήμα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση κινείται να λαμβάνει τις αποφάσεις. Θα επαναλάβω ότι τα μέτρα εκτός από την σκοπιμότητα που πρέπει να εξυπηρετούν για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της κινητικότητας, θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την πρόταση του κ. Μόσιαλου που υποστηρίζει ότι η επιτροπή πρέπει να ενισχυθεί και με άλλες ειδικότητες και για την ανακοίνωση του κ. Λαζανά, η κ. Πελώνη είπε: «Άκουσα και τις δύο προτάσεις, νομίζω ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι να προστεθούν περισσότεροι ειδικοί ή περισσότερες ειδικότητες στην επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, το ζήτημα είναι οι ειδικοί να μιλούν με μια ενιαία φωνή. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που βλέπουμε φως στο τούνελ αλλά έχουμε ακόμη δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας όποτε χρειάζεται περισσότερος υπεύθυνος λόγος, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων που δεν εξυπηρετούν την συλλογική ανάγκη».

Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι:

  • Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει γίνεται πλέον μόνο με τη μέθοδο του click away.
  • Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.
  • Το Σάββατο και την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα (αντί στις 9) και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρήθηκε στους Δήμους της Θήρας, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Έτσι, στις περιοχές αυτές:
  • Έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που πρόσφατα είχαν ανοίξει, των Δικαστηρίων, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η τέλεση λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες.
  • Έχει επίσης, ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με εξαίρεση τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.
  • Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του Δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 5 το πρωί.