Εμβόλιο AstraZeneca: Μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους 60-64 ετών

Εμβόλιο AstraZeneca: Μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους 60-64 ετών

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί

Στις ηλικίακές ομάδες από 18 έως 64 ετών θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ- το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, με τους εμβολιασμούς με αυτό να αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται προς το παρόν στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Έτσι, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ομάδα των 60-64 ετών. Όσον αφορά γενικότερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι «ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί».

Σύντομα δε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στην ηλικιακή ομάδα 75-79. Πρόσθεσε επίσης ότι «στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον οριζόντιο -και χωρίς προτεραιοποίηση- εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Και αυτό -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα - καταδεικνύει την ειδική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στα μικρά νησιά».