Τσιόδρας: Ο ιός είναι εδώ θα μας πιέσει κι άλλο – Αττική και Αχαΐα στο «κόκκινο»

Τσιόδρας: Ο ιός είναι εδώ θα μας πιέσει κι άλλο – Αττική και Αχαΐα στο «κόκκινο»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έδωσε στη Βουλή στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Στοιχεία και τα πλήρη δεδομένα για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης την Επιτροπή Θσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική λόγω και των μεταλλάξεων του ιού, ζητώντας επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες. Πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά.

Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα., «Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, αλλά και το Λασίθι. Ειδικότερα για την Αττική είπε, ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών.

Ο καθηγητής υπογράμμισε, ότι ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει λέγοντας επίσης ότι «ο ιός είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο». Επίσης, εξήγησε ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού για την οποία ανέφερε ότι είναι συνδυασμός μεταλλάξεων.

Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας είπε ότι η περιοχή της Ηπείρου εμφανίζει την καλύτερη εικόνα κι ευχήθηκε αυτό να παραμείνει ως έχει.