Μόσιαλος για εμβόλια: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε τις παραγγελίες

Μόσιαλος για εμβόλια: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε τις παραγγελίες

«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιασμένους 1,2 εκατ. Έλληνες»

Την θέση του για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις παραδόσεις των εμβολίων μεταξύ  AstraZeneca και ΕΕ, ανέπτυξε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο MEGA.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απαιτήσει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές της AstraZeneca ή κάποιας άλλης εταιρίας με τρίτες χώρες, χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Αλλά θέλω να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε».

«Οι Αμερικανοί έκαναν τα συμβόλαια τους από το καλοκαίρι, όπως και το Ισραήλ. Σύμφωνα με την εταιρεία, μάλιστα, το πρόβλημα δεν θα υπάρχει μετά το πρώτο τρίμηνο παραγωγής εμβολίων. Να μην ξεχνάμε και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορούσε τους Άγγλους όταν έδωσαν έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer την 1η Δεκεμβρίου, ότι το δίνουν με ελλιπή στοιχεία. Καθυστέρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου να δώσει έγκριση σε αυτό το εμβόλιο, και μετά αύξησαν την παραγγελία που είχαν από την Pfizer», τόνισε ο κ. Μόσιαλος και συμπλήρωσε:

«όλες οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας γίνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ποσότητες των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένες και δεσμευμένες. Το λογικό θα ήταν να υπάρχουν πιέσεις έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε συνεργασία και με άλλες εταιρίες».

Ωστόσο έδωσε και μια θετική διάσταση στο θέμα που έχει προκύψει λέγοντας πως «σε ό,τι μας αφορά ως χώρα, δεν είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται τα πράγματα».

«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιασμένους 1,2 εκατ. Έλληνες. Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού μας, και περίπου 1 εκατ. αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Περίπου δηλαδή το 40-45% των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Αν η AstraZeneca δεν έχει πρόβλημα μετά το πρώτο τρίμηνο θα ενισχυθούν οι εμβολιασμοί» σημείωσε.

«Στο χειρότερο σενάριο μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καλυφθεί όλοι οι ευάλωτοι, στο καλό σενάριο θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε καταστροφικό σενάριο», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...