Ο λόφος του Στρέφη ανακτά το ρόλο του ως σημαντικού «πνεύμονα» της πόλης

Ο λόφος του Στρέφη ανακτά το ρόλο του ως σημαντικού «πνεύμονα» της πόλης

Στην υλοποίηση του προγράμματος για τη ριζική ανάπλαση του λόφου καίρια είναι η χορηγία της «PRODEA Investments»

Ο λόφος του Στρέφη αποτελούσε ορόσημο της πρωτεύουσας για πολλά χρόνια. Μία πραγματική όαση ακριβώς στο κέντρο της πόλης, ο κατάφυτος λόφος των Εξαρχείων είχε συνδεθεί με τον περίπατο και την ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα ή εκείνες τις αφόρητα ζεστές καλοκαιρινές μέρες στην πόλη, ο λόφος προσέφερε μία ανάσα δροσιάς και πράσινου, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο σημείο συνάντησης και χαλάρωσης για τους κατοίκους.

Η περιοχή αποτελούσε σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Ήταν από τα σημεία που έπρεπε να επισκεφθεί κανείς, να δει την ομορφιά του και να θαυμάσει την υπέροχη θέα ολόκληρης της Αθήνας που του προσέφερε.

Τα τελευταία χρόνια όμως ο λόφος του Στρέφη δεν θυμίζει σε τίποτα το περασμένο μεγαλείο του, αλλά αντίθετα παρουσιάζει μία εικόνα εγκατάλειψης. Το κάποτε σημείο αναφοράς που έσφυζε από ζωή έχει πλέον απαξιωθεί και η Αθήνα έχασε μία από τις πιο εμβληματικές περιοχές της.

Η μοίρα του λόφου όμως θα αλλάξει τροχιά για ακόμη μία φορά και από την απαξίωση ετοιμάζεται να ανακτήσει τον χαμένο ρόλο, του πνεύμονα της πόλης και την ταυτότητά του.

Μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» ο δήμος Αθηναίων ξεκινά μία σειρά από παρεμβάσεις που θα επαναφέρουν την αίγλη του. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή φορέων, ιδρυμάτων, ιδιωτών και κατοίκων.

Στην υλοποίηση του προγράμματος για τη ριζική ανάπλαση του λόφου καίρια είναι η χορηγία της «PRODEA Investments». Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το απαραίτητο πλέγμα μελετών και παρεμβάσεων, τις οποίες θα εποπτεύσει και θα συντονίσει ο Δήμος των Αθηναίων, ορίζοντας το πλαίσιο των ενεργειών, ώστε να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κίνηση της «PRODEA Investments» δεν αποτελεί έκπληξη αφού η εταιρεία από το 2016 υλοποιεί με συνέπεια ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας υπό τον τίτλο «Δομές Ευθύνης». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η προσφορά της Prodea εκτείνεται σε διάφορους τομείς. Από τη θωράκιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έδινε την πρώτη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, την ανακαίνιση δύο ορόφων του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά», στον Πειραιά μέχρι την ανακατασκευή κτιρίου στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, η εταιρεία δείχνει συνεχώς έμπρακτα την ευαισθησία της στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού, της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και τώρα της περιβαλλοντικής ανάπλασης.

Η ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη αποτελεί την κύρια δράση της Prodea και του προγράμματος «Δομές Ευθύνης» για το 2021. Στόχος είναι να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια, να επανασχεδιαστεί η παιδική χαρά και να γίνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλη την περιοχή.

Η ένταξη της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη τόσο στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων όσο και στο πεδίο δράσεων «Δομές Ευθύνης» της Prodea αποτελούν εγγυήσεις για την υλοποίηση ενός έργου με προδιαγραφές που σέβονται το περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα και την ιστορία της γειτονιάς και στοχεύει στην περαιτέρω διασύνδεσή της με αυτό τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Ο λόφος του Στρέφη αναμένεται να είναι ακόμη μία περιοχή που θα αναγεννηθεί, όπως έγινε πρόσφατα με την πλατεία Ομονοίας. Μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις θα ενισχύσει και αυτό το σημαντικό έργο την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, καθώς και την εικόνα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού

4
σχόλια
 1. avatar Νικηφόρος

  Ένα σοβαρό πρόβλημα/εμπόδιο που αποτρέπει την επίσκεψη των πάρκων και λόφων που υπάρχουν ήδη - όποια και αν είναι η κατάστασή τους- είναι οι ασυνήδειτοι ιδιοκτήτες σκύλων που τα κατακλύζουν και αφήνουν λυτά τα σκυλιά τους οπότε οι μητέρες και τα μικρά παιδιά φοβούνται προφανώς να πατήσουν.Θα πρότεινα λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις οι επισκέπτες να τηλεφωνούν στην αστυνομία και να πέφτουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα γιατί είναι κρίμα να βλέπουμε επισκέπτες στα πάρκα μόνο σε φωτομοντάζ όπως στις παραπάνω φωτογραφίες. Οι πολίτες και κυρίως τα παιδιά έχουν δικαιωμα να χαίρονται τους δημόσιους χώρους χωρίς το φόβο επιθέσεων από σκυλιά.

  1. avatar 66Lucifer6

   FILOZOIA=POLITISMOS
   EAN ISOUN POLITISMENOS KE MORFOMENOS KE IHES EPISKEFTI KAMIA DIO ANAPTIGMENES HORES STO EXOTERIKO ANTI GIA NA KALOUN TIN ASTINOMIA THA PROTINES NA KALOUSAN TON DIMO KE NA TOU ZITOUSAN NA DIMIOURGISI PERIFRAGMENOUS HOROUS SKILON POU MPOROUN NA INE ELEUTHERA ME ASFALIA GIA TOUS IPOLIPOUS.

   1. avatar Νικηφόρος

    Φίλε καταρχάς δεν κατάλαβες το μήνυμά μου το οποίο είναι πολύ σαφές και δεν έχει καμία σχέση με τη φιλοζωία. Οπότε φαίνεται ότι εκτός από το να μην ξέρεις να γράφεις ελληνικά, μάλλον ούτε τα καταλαβαίνεις...
    Αλλά σε όλα που έγραψες έχεις λάθος. Καταρχάς δεν αξίζει ούτε απάντηση το μήνυμά σου αλλά για να μην υπερτερούν οι γελοιότητες, ξανααπαντάω. Ο σαβασμός του δημόσιου χώρου από τους κατόχους σκυλιών και από όλους φυσικά είναι υποχρέωτικός από το νόμο όπως και η χρησιμοποίηση λουριού για όλα τα σκυλιά που βγαίνουν έξω. Όποιος παρανομεί θα πρέπει να αναφέρεται αυτομάτως και να έχει τις συνέπειες του νόμου. Τα πάρκα ανήκουν σε όλους και κυρίως στα παιδιά...

    1. avatar 66Lucifer6

     O SAVASMOS,
     AKRIVOS ESI GRAFIS KE MILAS TELIA.
     ISE POLITIS MIAS MIKRIS, VALKANIKIS HORAS OPOTE KE OI ANTILIPSIS SOU PERI OLON TON THEMATON ANALOGES.
     ENJOY YOUR DAY.

Παρακαλούμε περιμένετε ...