Σαρηγιάννης: Θα φθάσουμε τις 600 διασωληνώσεις στις ΜΕΘ και τα 1.700 κρούσματα στα μέσα Μαρτίου

Σαρηγιάννης: Θα φθάσουμε τις 600 διασωληνώσεις στις ΜΕΘ και τα 1.700 κρούσματα στα μέσα Μαρτίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ δηλώνει ανήσυχος για την Αττική και τον συνωστισμό στα ΜΜΜ

Εφιαλτική πρόβλεψη με βάση τις προσομειώσεις που κάνει η ομάδα του για 600 διασωληνώσεις στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας στα μέσα Μαρτίου, έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας για την σημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2021, είπε ότι είναι αναμενόμενη λόγω του ανοίγματος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της αγοράς, σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί δεν πρέπει να προκαλούν πανικό. Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, όπου καθημερινά τον τελευταίο καιρό καταγράφονται τα μισά από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.

Όπως είπε, σε συνδυασμό με την βρετανική μετάλλαξη του ιού, που κυκλοφορεί πλέον στην κοινωνία, μία περιοχή με πληθυσμό σχεδόν 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να τροφοδοτεί διαρκώς την διασπορά του ιού. Η άλλη μεγάλη ανησυχία του, όπως είπε, είναι ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προτείνοντας αφού δεν μπορούν να αγοραστούν άλλα λεωφορεία, να γίνει προμήθεια και εγκατάσταση στα υπάρχοντα συσκευών απολύμανσης αέρα, ενώ επανέλαβε, ότι πρέπει και οι πολίτες να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη του ιού και τι δείχνει η προσομοίωση από την κυκλοφορία του νέου στελέχους του ιού στην κοινωνία, προέβλεψε ότι μέχρι τις 15-17 Μαρτίου τα νοσοκομεία της χώρας θα φθάσουν και πάλι τα όρια τους, καθώς ο αριθμός των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ θα φθάσει τις 600, με πολύ λιγότερα κρούσματα ωστόσο, από τα 3.000 που είχαν καταγραφεί με 600 διασωληνομένους σε ΜΕΘ. Όπως είπε, την ίδια περίοδο τα κρούσματα θα ανέρχονται σε περίπου 1.500-1.700 την ημέρα και αυτό θα είναι απόρροια του ανοίγματος δραστηριοτήτων και της μετάλλαξης του ιού.

Ερωτηθείς αν θα πάμε σε νέο lockdown, είπε ότι με τήρηση των μέτρων και με αύξηση των τεστ, ειδικά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κι ιδιαιτέρως στους μαθητές Λυκείου, που έχουν μεγαλύτερη αυτόνομη κοινωνική κινητικότητα, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως τα κρούσματα. Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να παρακολουθείται η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου στελέχους του ιού, προκειμένου τα κρούσματα αυτού να εντοπίζονται άμεσα και να απομονώνονται.