Κορονοϊός: Πώς έφθασε στην Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη του ιού

Κορονοϊός: Πώς έφθασε στην Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη του ιού

Οι ιχνηλατήσεις δείχνουν μία πτήση τσάρτερ από το Ντουμπάι στην Αθήνα

Την αρχή του νήματος για το πώς εισήχθη στην Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, φαίνεται ότι βρήκαν μέσα από την ιχνηλάτηση οι υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ιχνηλατήσεις στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Κρήτη, οδήγησαν σε πτήση τσάρτερ που εκτέλεσε μετά την Πρωτοχρονιά το δρομολόγιο Αθήνα-Βεγγάζη-Ντουμπάι. Το αεροπλάνο επέστρεψε στην Αθήνα κενό επιβατών, μόνο με το δεκαμελές πλήρωμα, εκ των οποίων τα εννέα μέλη βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Τα δύο μάλιστα από αυτά παρουσίασαν και συμπτώματα, ενώ μετά από 3 ημέρες διαπιστώθηκε, ότι οι δύο αυτοί ήταν και φορείς της μετάλλαξης του ιού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ένα από τα δύο αυτά μέλη του πληρώματος μετέβη πριν μάξθει ότι ήταν φορέας της μετάλλαξης στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου κατοικεί και ήρθε σε επαφή με το οικογενειακό του περιβάλλον, δύο μέλη εκ του οποίου, μεγάλης ηλικίας, νόσησαν και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Από το οικογενειακό περιβάλλον ωστόσο του εν λόγω μέλους του πληρώματος του αεροπλάνου φέρεται να υπήρξε διασπορά στο Ηράκλειο, καθώς έχουν εντοπιστεί και αναλύονται 40 ύποπτα για την βρετανική μετάλλαξη του ιού κρούσματα.

Σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να ανακοινωθούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για το Ηράκλειο.