Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και στη Βόρεια Ελλάδα

Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και στη Βόρεια Ελλάδα

Εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές, όμως όχι στη Θεσσαλονίκη - Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και τά οποία ανέρχονταν σε 59 μέχρι χθες σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης.

Σήμερα επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού από το εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όμως όχι στη Θεσσαλονίκη, με τους ειδικούς να εκτιμούν, ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απομόνωση και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Από τα υπόλοιπα συνολικά 59 εντοπισμένα κρούσματα σε Αττική και Κρήτη, τα 28 δεν σχετίζονται με ταξίδι, ούτε είναι επαφές άλλου κρούσματος. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά στην κοινότητα. «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυστηρή τήρηση των μέτρων με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός καθυστερεί παγκοσμίως, λόγω της μειωμένης παράδοσης των εμβολίων από τις εταιρείες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...