Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση

«Με την χορήγηση της 2ης δόσης το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%»

«Συγκινητική» η προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες, υπογράμμισε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού και της πανδημίας στη χώρα μας η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η κα.Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού. Όπως είπε η ίδια, οι τωρινές μεταλλάξεις, αυτή που εντοπίστηκε στο Ην.Βασίλειο αλλά και αυτή της Ν.Αφρικής, είναι πιο αργές από αυτές της γρίπης και δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά τον εμβολιασμό και την αποτελεσματικότητα του. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, προσέθεσε, και γι αυτό έγινε το δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος και εξήγησε πως οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να αποφύγουν την ανθρώπινη πίεση.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό