Κορονοϊός: Ανησυχία από τα 28 «ορφανά» κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού

Κορονοϊός: Ανησυχία από τα 28 «ορφανά» κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 59 λοιμώξεις του νέου στελέχους - Τι λένε οι ειδικοί

Ανησυχία προκαλούν τα 28 «ορφανά» κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ συνολικά οι μολύνσεις στη χώρα μας ανέρχονται σε 59.

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για πανελλαδικό δίκτυο ιχνηλάτησης νέων στελεχών, με σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από τους ειδικούς, επισημαίνεται ότι η τήρηση των μέτρων είναι καθοριστική γιατί και το νέο στέλεχος μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο.

Μέσα σε δύο ημέρες είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα για την ανίχνευση του στελέχους της Βρετανίας, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος. Επαναλαμβάνοντας ότι οι μεταλλάξεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο άμυνας στη βιολογία των ιών και πως η πληρότητα των μεταλλάξεων δεν έχει κλινική επίπτωση, ο Γιώργος Σουρβίνος ανέφερε, ότι στη Βρετανία το νέο στέλεχος σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Τόνισε παράλληλα, ότι προβληματίζουν τα φαινόμενα συνωστισμού, αλλά από τις τελευταίες εικόνες προκύπτει ως θετικό ότι έγινε καλή χρήση μάσκας.

«Δεν θα έλεγχα τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις, αλλά τρία διαφορετικά στελέχη, γιατί το στέλεχος της Βρετανίας έχει 17 διαφορετικές μεταλλάξεις, της Νότιας Αφρικής έχει μια επιπλέον και το στέλεχος της Βραζιλίας έχει επίσης μεταλλάξεις, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι μετάλλαξης, πρόσθεσε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι το στέλεχος της Αγγλίας έχει έρθει από τις 23 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα. «Πάση θυσία να περιορίσουμε το χρόνο που βρισκόμαστε σε συναθροίσεις. Πρέπει μέχρι το Πάσχα να προσέχουμε πάρα πολύ» , τόνισε ο κ. Τριαναταφυλλίδης. Τη σημασία των μέτρων πρόληψης επεσήμανε και ο Μανώλης Σμυρνάκης επίκουρος καθηγητής πρωτοβάθμιας υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Οκτώ επιβεβαιωμένες μεταλλάξεις και 15 ύποπτες στο Ηράκλειο

Στην Κρήτη μπορεί να μειώνονται τα κρούσματα covid19, όμως αυξάνονται τα μεταλλαγμένα. Το Ηράκλειο με 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης είναι η περιοχή με τα περισσότερα μεταλλαγμένα στελέχη του SarsCov2 μετά την Αττική, ενώ στα εργαστήρια βρίσκονται ακόμα 15 θετικά δείγματα που θεωρούνται ύποπτα για μεταλλάξεις.

Από τους 8 ασθενείς με μεταλλαγμένο ιό, οι τρεις ανήκουν σε μια οικογένεια, οι δύο σε μια δεύτερη οικογένεια και οι υπόλοιποι τρεις είναι μεμονωμένα κρούσματα. Απ’ αυτούς, οι 5 είναι γυναίκες και 3 άνδρες, εκ των οποίων οι 6 είναι ηλικιωμένοι και οι δύο (γυναίκες) είναι μικρότερης ηλικίας. Δυο από τους 8 νοσηλεύονται σε απλή κλινική covid. Συνολικά, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται μόλις 39 άνθρωποι και μόνο οι τρεις εξ αυτών βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.