Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Έξτρα οικονομική στήριξη στις κλειστές επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Έξτρα οικονομική στήριξη στις κλειστές επιχειρήσεις

Ενισχυμένη η εστίαση

Έξτρα οικονομική στήριξη για τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι παραμένουν κλειστοί σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η εστίαση βρίσκεται σε πρώτο πλάνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 να γίνεται το όχημα για την επιπλέον ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η εστίαση να βγει περισσότερο ενισχυμένη από τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο νέος κύκλος εκτιμάται ότι  θα αφήσει εκτός ενισχύσεων σχεδόν 4 στους 10 που υπέβαλαν αίτηση. Οι αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν ξεπέρασαν τις 732.000 , σπάζοντας τα κοντέρ αλλά το πρώτο «φιλτράρισμα» από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια των ενισχύσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμάται πως τελικά το χρώμα του χρήματος θα δουν περίπου 400.000-450.000 δικαιούχοι.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιεί τα κριτήρια υπαγωγής των αιτούντων στις ενισχύσεις του πέμπτου κύκλου με προϋπολογισμό 1,5 δισ.  ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι παραδοχές εκείνες που αφορούν τον αριθμό των εργαζόμενων, τον τζίρο ή/ και τα ελάχιστα ποσά στήριξης ώστε μέσω ανάλογων τροποποιήσεων οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά είπε πως «θα υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις για την εστίαση διότι παραμένει ένας κλάδος όπως και κάποιοι άλλοι που είναι κλειστοί. Αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται».  Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνει πως οι επιχειρηματίες της εστίασης «δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα κλείσουν ξανά. Η επίσημη άποψη από τους κλάδο αυτή ήταν".

Η έκδοση της απόφασης με τον αλγόριθμο κατανομής του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής  είναι θέμα χρόνου καθώς από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αρχίσει τις πληρωμές. Στόχος είναι έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

Στον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκαν με περίπου 2,2 δισ. ευρώ, 450.000 δικαιούχοι και αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν τώρα ανάλογο πλήθος τελικών δικαιούχων με το ποσό όμως στα 1,5 δισ. ευρώ. Όσοι λάβουν ενισχύσεις μέσω του πέμπτου κύκλου δεσμεύονται πως θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου ενώ ο έκτος κύκλος ενισχύσεων αναμένεται τον Μάρτιο.

1
σχόλιο
  1. avatar Αποστολος Κονιαβιτης

    Καλημέρα, με επιχειρησεις εστιασης που ανοιξαν η αλλαξαν ΑΦΜ το 2020 και δεν έχουν προηγούμενα στοιχεία τι γίνεται; γιατι μας εχουν βγάλει εκτος επιστρεπτέας ενω παραμένουμε κλειστοί και εξοντωμενοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...