Κορονοϊός: Προβληματισμός για 2 «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του ιού στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Προβληματισμός για 2 «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του ιού στην Ελλάδα

Έχουν εντοπιστεί σε Κρήτη και Αττική- Φόβοι για περισσότερα ύποπτα δείγματα που εξετάζονται

Δύο «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Κρήτη και Αττική και είναι τα πρώτα που δεν προέρχονται από τις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα, που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου. Το στέλεχος εντοπίσθηκε ως ύποπτο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην συνέχεια εστάλη για γενετική ανάλυση και επιβεβαίωση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα της Κρήτης και ένα από τα δύο που έχουν εντοπισθεί στον γενικό πληθυσμό της χώρας και όχι στις πύλες εισόδου. Το δεύτερο, όπως έγινε γνωστό, εντοπίσθηκε στην Αθήνα, ενώ άλλα 24 έχουν καταγραφεί από τα Χριστούγεννα στις πύλες εισόδου της χώρας. Το μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Φόβοι για περισσότερα ύποπτα δείγματα

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του neakriti.gr, τις τελευταίες ημέρες στο Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης έχουν ανιχνευθεί συνολικά 19 ύποπτα δείγματα για μετάλλαξη του ιού.

Τα 19 αυτά δείγματα, κατά την διαδικασία που προβλέπεται, στάλθηκαν σήμερα στο ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών) για περαιτέρω ανάλυση και εντός 5 ημέρων, αναμένεται η απάντηση για το αν τελικά τα 19 αυτά «ύποπτα» δείγματα, είναι πράγματι θετικά στο νέο στέλεχος του ιού.

Η πρώτη εκτίμηση του εργαστηρίου είναι πως τις τελευταίες ημέρες, περίπου το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναλύονται, θεωρούνται «ύποπτα» για να ανήκουν στην μετάλλαξη του ιού.

Αν υπάρξει επιβεβαίωση από το ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας για την θετικότητα των 19 υπόπτων δειγμάτων στο νέο στέλεχος του ιού, τότε θα μιλάμε για σίγουρη διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα της Κρήτης.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό