Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι της αγοράς – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι της αγοράς – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Εξετάζεται η ανάρτηση των ραντεβού στις εισόδους καταστημάτων

Σήμερα αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις των ειδικών και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, τις οποίες θα ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων. Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και  θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Ταραντίλης επισήμανε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Έμποροι και καταναλωτές είναι σε σύγχυση πάντως και περιμένουν διευκρινίσεις, όπως καταγράφηκε στο ρεπορτάζ της Άννας Σταματιάδου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Αν δοθεί το πράσινο φως τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων που βρίσκονται μέσα στα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν με click in shop. Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα (με παιχνίδια, είδη διακόσμησης και σπιτιού, προϊόντα τεχνολογίας κ.ά) θα ανοιξουν με click away. Αν υπάρξει έγκριση, τότε οι εμπορικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν όλες, ανεξαρτήτως τοποθεσίας.

Πώς θα ψωνίζουμε από τα βιβλιοπωλεία

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύσει, ό,τι ίσχυε στις γιορτές. Θα πηγαίνουμε χωρίς ραντεβού και  click away. Θα περιμένουμε και θα  μπαίνουμε στο κατάστημα ανάλογα με τετραγωνικά. Τέσσερις πελάτες σε βιβλιοπωλεία έως 100 τ.μ.  ή ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Θα μπορούμε να αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ δώρα, σχολικά ή παιχνίδια

Βεβαίως! Στην περίπτωση που ανοίξει η αγορά, οι κόκκινες κορδέλες θα φύγουν. Πέρα από τα αναλώσιμα, τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.

Εξετάζεται η ανάρτηση των ραντεβού στις εισόδους καταστημάτων

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να αναρτάται στις εισόδους των καταστημάτων λίστα με τα ραντεβού για να γίνεται πιο σωστά ο έλεγχος. Αυτό όμως προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα.