Πόσο αισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για το 2021 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Alpha

Πόσο αισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για το 2021 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Alpha

Τι απαντούν για την πορεία των εμβολιασμών, τη στάση της εκκλησίας και τα ελληνοτουρκικά

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, ενώ θεωρούν καθυστερημένες τις ενέργειες της ΕΕ σχετικά με τα εμβόλια και απαισιόδοξοι σχετικά με την άφιξή τους στην Ελλάδα, ενώ όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων από την Εκκλησία, τάσσονται υπέρ της στάσης της Πολιτείας και δηλώνουν υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά με προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν είστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα το 2021, το 51,7% απαντά αισιόδοξος, το 44,7% απαισιόδοξο και το 3,6% δεν απαντά.

Στο ερώτημα, για το πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την παραγγελία και διανομή των εμβολίων στις χώρες για την προστασία των πολιτών της, το 47,2% απαντά μάλλον σωστά αλλά με καθυστερήσεις, 17,8% το σωστά, 27,9% το λάθος και το 7,1% δεν απαντά.

Στο ερώτημα, αν εκτιμούν ότι τα εμβόλια να φτάσουν έγκαιρα στην Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού το καλοκαίρι ή θα καθυστερήσουν, το 41,8% εκτιμά ότι θα φθάσουν με κάποια καθυστέρηση, το 27,4% ότι θα φθάσουν έγκαιρα, το 22,6% ότι θα φθάσουν με σοβαρή καθυστέρηση και το 6,2% δεν απαντά.

Στο ερώτημα, με αφορμή την αντίθεση της εκκλησίας στα μέτρα της κυβέρνησης για τα Θεοφάνεια, ποιος πιστεύετε ότι έχει δίκαιο για το άνοιγμα ή μη των ναών, το 64,5% απαντά μάλλον η κυβέρνηση, το 24,8% μάλλον η Εκκλησία και το 10,7% δεν απαντά.

Στο ερώτημα, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με τις εκκλησίες το επόμενο διάστημα, έως ότου μειωθούν τα κρούσματα αισθητά, το 38,3% απαντά να γίνονται λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών, το 33,5% να παραμείνουν ανοιχτές για τους πιστούς με μάσκες και αποστάσεις, το 26,1% να είναι κλειστές για όλους και το 2,1% δεν απαντά.

Στο ερώτημα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότατα, το 49,5% απαντά αρνητικά, το 35,9% απαντά εν μέρει, το 12,6% απαντά θετικά και το 2% δεν απαντά.

Τέλος, στο ερώτημα αν κατά τη γνώμη σας πρέπει ή όχι να πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία και αν ναι με ποια ατζέντα, το 47% απαντά ναι στον διάλογο αλλά μόνο για τα θαλάσσια σύνορα, το 29,7% να μην πάμε καθόλου σε διάλογο, το 18,7% να πάμε σε διάλογο για όλα τα θέματα και το 4,6% δεν απαντά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία Marc για τον Alpha από τις 7 έως τις 11 Ιανουαρίου 2021 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε πανελλαδικό δείγμα 1.010 πολιτών με δικαίωμα ψήφου.