Ξεκίνησε η «μάχη» των αναδρομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Ξεκίνησε η «μάχη» των αναδρομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Οι συνταξιούχοι του δημοσίου διεκδικούν όσα τους έκοψαν οι νόμοι «Κατρούγκαλου» και «Βρούτση»

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αποφανθεί, τελικά, για τις τέσσερις υποθέσεις συνταξιούχων του δημοσίου οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έγιναν τόσο με τον «νόμο Κατρούγκαλου» όσο και τον «νόμο Βρούτση» από το 2011 έως 2020.

Η έναρξη της «μάχης» για τα αναδρομικά ξεκίνησε σήμερα όπου είχε προγραμματιστεί η συζήτηση των υποθέσεων, σε πιλοτική δίκη, στο IV (Δ΄) Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, μόνο στην μια περίπτωση υπήρξε συναίνεση των συνηγόρων για διεξαγωγή της δίκης χωρίς δημόσια συνεδρίαση και αγορεύσεις, λόγω των μέτρων της πανδημίας. Έτσι, πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία με τις δηλώσεις των δικηγόρων και του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Ο εισηγητής της υπόθεσης έκρινε ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να καταλήξει το Δ' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε απόφαση για τις αναδρομικές αξιώσεις των συνταξιούχων.

Ο αντεπίτροπος του Ε.Σ. Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης, λόγω ελλείψεων των στοιχείων που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης, θέμα για το οποίο το Τμήμα επιφυλάχθηκε να αποφανθεί.

Οι άλλες τρεις υποθέσεις, για τις οποίες ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίους δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν χωρίς ακροαματική διαδικασία, αναβλήθηκαν για τις 11 Μαρτίου 2021.

Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας πως το «ψαλίδι» στις συντάξεις τους είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ ενώ πέρα από το διαδικαστικό σκέλος και τη μεθοδολογία του Δημοσίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται, πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αύριο, στην Ολομέλεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθεί σειρά αιτήσεων ακύρωσης συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι ,με τη σειρά τους, διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.