Εμβολιασμό των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συνιστά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Εμβολιασμό των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συνιστά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Διευκρινίσεις για τα εμβόλια mRNA

Τον εμβολιασμό όλων των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συνιστά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), βασιζόμενη στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους μηχανισμούς, την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, και τις αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα κατά τον εμβολιασμό σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, δηλαδή άτομα που λαμβάνουν οξυγόνο στο σπίτι, ανεξάρτητα από το υποκείμενο νόσημα, σε ασθενείς με κυστική ίνωση, καθώς και σε πάσχοντες από σοβαρές μορφές νοσημάτων όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η πνευμονική ίνωση και το σοβαρό άσθμα.

Συστάσεις και οδηγίες για τον εμβολιασμό

Απαιτείται προσοχή σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών σε συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο, όπως η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG).

Ιστορικό τροφικής, φαρμακευτικής και αναπνευστικής αλλεργίας δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό.

Αν κάποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στην 1η δόση του εμβολίου δεν προχωρά στον εμβολιασμό της 2ης δόσης.

Για όλα τα άτομα που εμβολιάζονται απαιτείται παραμονή στον χώρο για 15 λεπτά, ενώ για άτομα με ιστορικό αναφυλακτικών αντιδράσεων στο παρελθόν ο χρόνος παραμονής επιμηκύνεται στα 30 λεπτά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε: «Σε αυτήν τη μάχη κατά του ιού SARS-COV-2, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών και η συνεργασία της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και του υγειονομικού δυναμικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο βήμα για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην COVID-19 και είναι στο χέρι όλων μας».

Διευκρινίσεις για τα εμβόλια mRNA

Αναφορικά με τον σκεπτικισμό που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με τα εμβόλια mRNA, o αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, δήλωσε ότι «η τεχνική του mRNA δεν είναι καινούργια, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια. Ουσιαστικά, για την παρασκευή των εμβολίων κατά του κορονοϊού δεν αναπτύχθηκε ένας νέος μηχανισμός, απλώς προσαρμόστηκε στις ανάγκες του τρόπου που δρα ο SARS-COV-2. Το βασικό πλεονέκτημα των εμβολίων mRNA είναι ότι αποτελούν έναν καλό "μιμητή" του ιού που συνιστά μία τέλεια μορφή του αντιγόνου και οδηγούν στην παραγωγή αντισωμάτων και την κυτταρική ανοσία».

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων mRNA είναι ιδιαίτερα ισχυρή και για τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα, αναφορικά με τη διάρκεια της ανοσίας και τυχόν μεταλλάξεις του ιού δεν προκύπτει ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. «Οι οποιεσδήποτε παρενέργειες είναι διαχειρίσιμες, το ποσοστό τους είναι χαμηλό σύμφωνα με τις αναφορές, και ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις, που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του εμβολιασμού, το ποσοστό τους παραμένει επίσης πολύ χαμηλό και η διαχείρισή τους εύκολη, βάσει των σχετικών οδηγιών», επεσήμανε ο καθηγητής.